Waarom plaatsen musea geen chips in schilderijen?

Waarom zijn schilderijen in een museum niet voorzien van een chipje, vraagt Sandra Wormgoor uit Culemborg zich af naar aanleiding van de kunstroof in Rotterdam. Zo zou je een gestolen schilderij kunnen volgen. Is dat geen goede manier van beveiliging?

Volgens Ton Cremers, beveiligingsexpert van Museum Security Network, bestaat er geen bruikbare chip voor dat doeleinde, al zou dat „de natte droom van alle museumdirecteuren zijn”.

Twee problemen staan het gebruik van een chip in de weg. Ten eerste heeft een chip voeding nodig, in de vorm van elektriciteit. Daarom is beveiliging van een auto tegen diefstal met een chip wel mogelijk: die wordt gevoed door een accu. Maar bij een schilderij is dat lastiger. In het museum is genoeg elektriciteit voorhanden, maar eenmaal buiten is de chip na korte tijd leeg.

Ten tweede is het type chip dat een signaal uitzendt te groot om te verwerken in een schilderij. De voeding die de chip nodig heeft, maakt dat hij al snel uitgroeit tot formaat mobiele telefoon, zegt Cremers. Als zo’n chip aan een schilderij vastzit, is die voor dieven dus makkelijk te vinden en te verwijderen.

Maar hoe zit het dan met spullen in een winkel? De chip op een kohlpotloodje zie je bijna niet. Winkelwaar wordt vaak beveiligd met de zogeheten RFID-chip, bevestigt Jürgen Baas van beveiligingsbureau Crime Control Consultancy. Maar deze Radio Frequency Identification-chip werkt niet als beveiliging voor een schilderij. Deze chips hebben weliswaar geen voeding nodig en zijn klein; het probleem is dat ze een relatief zwak signaal uitzenden. Alleen binnen een straal van 2.000 meter vanaf het object kan het signaal worden opgepikt. Daarom werken beveiligingspoortjes in een winkel wel, maar buiten de deuren van het museum, is de chip al snel niet meer te lezen.

De Kunsthal Rotterdam zal dus moeten uitwijken naar alternatieve manieren van beveiliging. Een gestolen schilderij volgen met behulp van een chip is nog toekomstmuziek.

Ook een vraag voor deze rubriek? Mail naar vraag@nrc.nl

    • Steven Wiltjer