VVD en PvdA ronden overleg af, zijn ‘positief gestemd’

Vicepremier en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher staat de media te woord na afloop van het coalitieberaad van VVD en PvdA over het regeerakkoord.
Vicepremier en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher staat de media te woord na afloop van het coalitieberaad van VVD en PvdA over het regeerakkoord. Foto ANP / Robin Utrecht

De onderhandelaars van VVD en PvdA, die vanmiddag vanaf 14.00 uur spraken over het aanpassen van het regeerakkoord, zijn klaar. De fracties worden momenteel ingelicht over wat er besloten is.

PvdA-leider Samsom wilde toen hij naar buiten kwam nog niets loslaten over wat er besproken is, maar sprak wel over een ‘goede sfeer’, ofschoon het een aantal uur in beslag nam. “Het is ook geen makkelijke materie”, zei Samsom daarover.

Ook Asscher kwam positief gestemd naar buiten, zegt onze politiek redacteur Erik van der Walle:

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Onderhandelaars Samsom (PvdA) en Zijllstra (VVD) gaan na onderhandelingen naar hun fracties. Asscher positief gestemd.

Hoewel dat de indruk gaf dat er een akkoord is, wilden de betrokkenen dat nog niet bevestigen. Volgens de NOS en NOS-verslaggever Ron Fresen is er echter wel degelijk sprake van een akkoord:

Twitter avatar ronfresen Ron Fresen PvdA en VVD bereiken akkoord. Samsom en Zijlstra lichten nu fracties in. Later meer

Samsom en Zijlstra tegenover de pers toen ze naar buiten kwamen:

De top van het kabinet zat sinds vanmiddag samen met fractieleiders Zijlstra en Samsom om de tafel om een alternatief voor het omstreden zorgplan te vinden. Dat plan werd afgelopen vrijdag geschrapt na massaal verzet van de VVD-achterban. Het was echter een harde eis van het PvdA dat ook het alternatief de inkomensverschillen verkleint. Waarschijnlijk wordt er in een nieuw oplossing genivelleerd via de inkomstenbelasting.

Update 19.41 uur: De fracties hebben zich uitgesproken, nu gaan PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom en zijn VVD-collega Halbe Zijlstra weer het gezamenlijk overleg in.