Vitesse-talent Van Ginkel kan uitdelen en incasseren

Marco van Ginkel (19) zit voor het eerst bij de selectie van Oranje. Vóór het duel met Twente (0-0) was hij in gedachten al bij het Nederlands elftal.

Bijna had Marco van Ginkel een voor hem toch al succesvolle week nog beter beëindigd. De pas 19-jarige middenvelder van Vitesse, die vorige week door bondscoach Louis van Gaal voor het eerst bij de selectie van het Nederlands elftal werd gehaald, kreeg gisteren de grootste kans van de wedstrijd in de teleurstellende topper tussen nummer drie Vitesse en koploper FC Twente. Na een subtiele steekpass van spits Wilfried Bony stond Van Ginkel vlak na rust opeens alleen voor de keeper. Zijn inzet miste echter kracht, waardoor Twente-doelman Nicolai Michailov de bal kon stoppen en de wedstrijd in 0-0 eindigde.

De gemiste kans en het doelpuntloze gelijkspel van zijn ploeg hadden na afloop weinig invloed op het humeur van Marco van Ginkel. Met een stralende glimlach stond hij de verzamelde pers te woord, terwijl zijn gedachten afdwaalden naar half twee vanmiddag, het tijdstip waarop bondscoach Louis van Gaal hem verwachtte in Noordwijk.

Van Ginkel had voor de wedstrijd tegen Twente al veel aan het Nederlands elftal gedacht, erkende hij. „Je wordt wakker met het gevoel dat het nu bijna zover is. Maar dat moet je proberen los te laten als deze wedstrijd begint. Nu mag ik er gelukkig de hele tijd aan denken.”

Al op 17-jarige leeftijd maakte Van Ginkel in april 2010 zijn debuut in de hoofdmacht van Vitesse. Zijn eerste doelpunt maakte hij een paar maanden later, in de Arena tegen Ajax. Met een blos op de wangen stond hij na afloop voor de camera’s, onwennig en verdwaasd om zich heen kijkend.

Samen met leeftijdgenoot en boezemvriend Davy Pröpper gold Van Ginkel als grootste talent van de jeugdopleiding van Vitesse. Al vanaf zijn zevende jaar voetbalt hij voor de Arnhemse ploeg. Beleidsmakers zagen in hem een van de pijlers van het nieuwe elftal.

Het liep allemaal anders. Een paar maanden na Van Ginkels debuut in Vitesse 1 werd de club verkocht aan de Georgische miljonair Merab Jordania. Tientallen nieuwe spelers uit alle windstreken kwamen naar Arnhem en gevreesd werd dat de talenten uit de jeugdopleiding hun plek in de basis zouden kwijtraken. Maar waar Davy Pröpper dit seizoen pas tot twee optredens in het eerste van Vitesse kwam, heeft Van Ginkel zich ondanks de sterke concurrentie wel ontwikkeld tot basisspeler.

Het heeft Ted van Leeuwen, technisch directeur van Vitesse, niet verbaasd. „Marco was van jongs af aan erg gedreven”, vertelt hij. „Het talent en voetbalinzicht had hij altijd al, maar juist de wil om beter te worden en daar alles voor te doen heeft hem gebracht tot waar hij nu is.”

Van Ginkels debuut voor Vitesse staat Van Leeuwen nog helder voor de geest. „Het was uit tegen RKC Waalwijk. We speelden een dramatische wedstrijd en toen viel Marco in. Binnen tien seconden had hij de beste speler van RKC een blessure toegebracht.” In het veld is Van Ginkel niet zo’n ideale schoonzoon als buiten het veld, wil Van Leeuwen maar zeggen. „Hij voetbalt op inzicht, maar is zeker niet bang om uit te delen en hij kan ook incasseren.”

Van Ginkel is een aanvallende middenvelder, maar is in de wedstrijd tegen FC Twente overal op het veld te vinden. Dan weer in de achterste linie om de bal op te halen, dan weer in het strafschopgebied van de tegenstander. Het is de kracht van de moderne middenvelder, volgens teamgenoot Theo Janssen.

„Marco is een dynamische speler die het hele veld bestrijkt”, vertelt Janssen. „Hij heeft veel loopvermogen en is dynamisch en snel. Ik ben meer een passende middenvelder; maar dat is een uitstervend ras.”

Van Ginkel is blij met de complimenten van ploeggenoten en directeuren, maar ziet nog voldoende ruimte voor verbetering. Vooral fysiek. „Ik doe veel extra krachttraining om sterker te worden”, vertelt hij. „Dat is nog wel nodig.” Zo jong en breekbaar als tijdens zijn debuut ziet Van Ginkel er in elk geval niet meer uit. Lachend: „Nee, maar toen was ik ook nog niet uitgegroeid.”