‘Verdachte Zijtaart eerder betrokken bij schietpartij op school’

VEGHEL - Politie ter plekke in het Brabantse Zijtaart, vlakbij Veghel waar drie mensen zwaargewond zijn geraakt door een schietpartij op een kickboksgala. ANP MISCHA RAPMUND Politie ter plekke in het Brabantse Zijtaart, vlakbij Veghel waar een dode viel bij een schietpartij op een kickboksgala. Foto ANP / Mischa Rapmund

Een van de verdachten die zijn gearresteerd in verband met de schietpartij op een kickboksgala in Zijtaart is eerder al betrokken geweest bij een schietincident. Daarover bericht bronnen rond het onderzoek, meldt de NOS. Het zou gaan om de 32-jarige Ali D. die in 1999 vijf mensen neerschoot op een school.

Motief was eerwraak

D. was zeventien jaar toen hij op zijn school, het Regionaal Opleidingscentrum, De Leijgraaf in Veghel veertien kogels afvuurde. Volgens de rechter was het een wonder dat er geen doden zijn gevallen. Zijn motief zou eerwraak zijn geweest: een van de gewonden had zijn zus die zomer meegenomen naar Turkije, waarmee de eer van de familie zou zijn aangetast. D. was volgens de rechter tot zijn daad aangezet door zijn vader. D. kreeg vijf jaar cel, zijn vader 8,5.

Gisteren kwam bij de ongeregeldheden tijdens het gala een 35-jarige kickbokspromotor om het leven. Ook vielen er enkele zwaargewonden. Op het evenement waren ongeveer driehonderd bezoekers aanwezig toen het incident plaatsvond. Getuigen hebben volgens de politie verklaard dat een ruzie tussen een aantal mensen ontaardde in de schietpartij. Er werden in totaal vier mensen gearresteerd, onder wie Ali D. en naar verluidt zijn 26-jarige broer.

Enkele woningen worden beveiligd

Na de schietpartij besloot de politie vannacht enkele woningen te beveiligen. Het gaat hierbij om woningen aan de De Scheifelaar, de Van Riebeeckstraat en de Beatrixsingel. Een woordvoerder van de politie meldde vanmiddag aan persbureau Novum dat een aantal van de beveiligde woningen wordt doorzocht. De politie hoopt er te stuiten op bewijsmateriaal in de zaak. Het bericht van Omroep Brabant dat een aantal van de woningen van de verdachten is, wil de zegsman niet bevestigen.

    • Jeannine Julen