Uitgelicht

Film

Tournée (Mathieu Amalric, 2010, F). De regisseur speelt zelf de verlopen televisieproducent Joachim Zand, die met een Amerikaanse groep stripteaseuses door de Franse provincie toert. Intussen probeert hij greep te krijgen op zijn chaotische privéleven. Plot noch verhaal hebben veel prioriteit: alles wordt verteld door atmosferische details, toevallige ontmoetingen en kortstondige kortsluitingen tussen de leden van deze surrogaatfamilie op reis. Het maakt van deze film, zeker ook door zijn hectische, documentaire stijl, een wervelende en heftige ervaring van eenzaamheid en onthechting. Arte, 20.15-22.05u.

Lebanon (Samuel Maoz, 2009, ISR/F/LEB/D). Oorlogsfilm over de Israëlische inval van 1982 in Libanon. De film maakt ons deelgenoot van de chaos en verwarring van een slagveld. Koelbloedig bouwt regisseur Maoz de spanning op door de ‘vijanden’ die een tankbemanning voor de loop krijgt steeds weer nieuwe dilemma’s te laten representeren: een auto, een oude man, een moeder die haar kind zoekt. Arte, 22.05-23.35u.

Shine (Scott Hicks, 1996, AUS/GB). Sentimentele filmbiografie over de Australische concertpianist David Helfgott, die na een tirannieke opvoeding en een uitvoering van Rachmaninofs Derde Pianoconcert in een inrichting belandde. Mooie hoofdrol van Geoffrey Rush. BBC 1, 01.00-02.40u.

Informatief

Sinterklaasjournaal. De bisschop van Myra werpt zijn schaduw vooruit in deze eerste aflevering van het magazine met Dieuwertje Blok, Jeroen Kramer en Dolores Leeuwin. Sint Nicolaas hoopt aanstaande zaterdag omstreeks 12.00 uur in Roermond voet aan wal te zetten. Ned.3, 18.00-18.10u.

The dark charisma of the Führer. Deel 1 van drieluik van Laurence Rees over de achteraf nauwelijks voorstelbare populariteit van Adolf Hitler, een man die werd gedreven door woede, niet in staat was tot normale menselijke relaties en politieke discussies vermeed. BBC 2, 22.00-23.00u.

Dokument: Regelzucht. Frans Bromet volgt gehandicapte vrouw in gevecht met bureaucratie. Anna-Titia (42) heeft reuma, artritis en een erfelijke aandoening. Ze ligt overhoop met de gemeente Nijmegen over de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning en voert dagelijks telefoongesprekken met ambtenaren. Ze staat inmiddels te boek als lastig. Is Anna-Titia inderdaad lastig, zijn de regels van de Wmo te ingewikkeld of ligt het aan de ambtenaren? Ned.2, 22.55-23.55u.

A labyrinth of memory. Eerste deel van tweedelige tv-film over de op 5 november overleden Amerikaanse componist Elliott Carter. Documentairemaker Frank Scheffer volgde Carter gedurende twintig jaar. In dit eerste deel staan zijn leven en werk tot 1950 centraal. Deel 2 wordt zondag om 19 uur uitgezonden door Cultura24. Ned.2, 23.55-00.45u.