Tweede Kamer: toezicht op moskee-internaten

Wethouder Karakus zegt pas sinds een jaar te weten van een illegaal moskee-internaat in Rotterdam. Politici willen meer toezicht op de internaten.

Nu bekend is dat in Nederland honderden kinderen in moskeeën wonen, wil een meerderheid in de Tweede Kamer dat er toezicht komt op moskee-internaten. Ook Jeugdzorg Nederland en raadsleden in de grote steden willen dit.

In tegenstelling tot de strenge eisen die de overheid stelt aan alle vormen van kinderopvang, hoeven moskee-internaten aan geen enkele eis te voldoen. Ze moeten alleen een vergunning hebben en brandveilig zijn. Uit onderzoek van deze krant bleek dat sommige internaten zelfs daaraan niet voldoen.

In Rotterdam, waar zover bekend de meeste moskee-internaten zijn, willen de betrokken wethouders nu ook beter zicht krijgen op de moskee-internaten. Er zijn drie moskee-internaten in de stad en een vierde in oprichting. Volgens raadslid Anita Fähmel van Leefbaar Rotterdam bestaat er nog een vijfde internaat, een kilometer van het stadhuis vandaan.

De Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge (Onderwijs, Jeugd en Gezin, CDA) zegt tot de publicatie in NRC Handelsblad, zaterdag, niet van het bestaan van moskee-internaten in zijn stad te hebben geweten. Hij pleit voor landelijk en wettelijk toezicht op de moskee-internaten: „Dat lijkt me verstandig.” De Jonge vermoedt dat het lang kan duren voor dit is geregeld. „Er moet bijvoorbeeld ruimte blijven voor particuliere initiatieven. Dat betekent dat je een grens moet trekken: wat doe je met de hockey- en schoolkampen?”

De Jonge wil het traject niet afwachten. Woensdag komen alle betrokkenen bij elkaar. „Stap 1 is: alle feiten moeten op tafel komen.” De bijeenkomst zal ook gaan over de winkels in de moskeeën, de brandveiligheid en vergunningen.

Stap 2 is dat De Jonge met de moskee-internaten gaat praten. „Hoewel de ouders in eerste instantie verantwoordelijk zijn voor deze kinderen, is de afwezigheid van toezicht in een dergelijke setting ongewenst. Niet alleen voor de kinderen en hun ouders, ook voor de instellingen zelf. Het maakt ze kwetsbaar.”

De wethouder gaat ervan uit dat de moskeeën vrijwillig met regulier toezicht zullen instemmen. Hij wil met hen afspraken maken over training van personeel, een meldcode bij kindermishandeling en borging van pedagogische kwaliteit.

Stap 3: een gesprek aangaan met de ouders. „Ik wil weten waarom ouders hun soms heel jonge kinderen voor een groot deel van de week door anderen laten opvoeden. Onderkennen ze ook mogelijke nadelen ervan? Als er bijvoorbeeld een verlegenheid achter schuilt voor het omgaan met pubers, moet dat eens besproken worden.”

Ook de Rotterdamse wethouder Hamit Karakus (Wonen, Ruimtelijke Ordening en Vastgoed, PvdA) geeft als zijn „persoonlijke mening dat er toezicht moet komen”.

Karakus is al sinds 2008 betrokken bij een dossier over het onderhoud van een moskeegebouw in de Polderstraat, over mogelijke sloop en nieuwbouw. Op de zolder van die moskee zit al jaren een meisjesinternaat. De moskee heeft geen vergunning om ze er te laten slapen. Het pand was tot drie maanden geleden brandonveilig.

Karakus zei gistermiddag dat hij pas in de zomer van 2011, in een gesprek met een bestuurder van de deelgemeente Feijenoord, voor het eerst hoorde dat er kinderen in die moskee wonen. In datzelfde gesprek hoorde hij ook voor het eerst dat de moskee niet brandveilig was. „Ik ben meteen actie gaan ondernemen”, zegt Karakus. Eerder liet het gemeentebestuur weten al langer van het internaat op de hoogte te zijn.

De deelgemeente weet sowieso al jaren dat er tientallen meisjes illegaal in een brandonveilig pand wonen. Van het bestaan van de andere moskee-internaten wist Karakus niet, zegt hij, totdat er een paar weken geleden vragen van deze krant over kwamen.

De wethouder is onder vuur komen te liggen in de gemeenteraad. De fracties willen uitleg; donderdag is er een spoeddebat. Leefbaar Rotterdam en PvdA hebben schriftelijke vragen gesteld. Ronald Buijt van Leefbaar Rotterdam zegt het „bizar” te vinden dat de wethouder zijn verantwoordelijkheid „afschuift op het bordje van de deelgemeente”.

Ook VVD, CDA, D66 en PvdA willen opheldering. „Als de wethouder wist van de situatie maar niet heeft opgetreden, is dat uitermate ernstig”, zegt PvdA’er Ton Harreman. Hij wil weten waarom Karakus niet eerder heeft ingegrepen. George van Gent (VVD): „Het is schandalig dat dit in een stad als Rotterdam kan gebeuren.”

    • Andreas Kouwenhoven
    • Esther Rosenberg