Trojka is ‘positief’, dus Griekenland mag uitzien naar nieuwe noodlening

Het rapport van de internationale schuldeisers van Griekenland dat op dit moment in de maak is, is ‘positief’. Dat is, net als de Griekse goedkeuring van de begroting voor volgend jaar, een belangrijke stap op weg naar het overboeken van nieuw noodgeld: een tranche van 31,5 miljard euro.

Jean-Claude Juncker: het rapport dat de trojka opstelt over de vorderingen die Griekenland maakt, is ‘positief’. Dat plaveit de weg naar een nieuwe overboeking van noodgeld. Foto AP / Wong Maye-E

Het rapport van de internationale schuldeisers van Griekenland dat op dit moment in de maak is, is ‘positief’. Dat is, net als de Griekse goedkeuring van de begroting voor volgend jaar, een belangrijke stap op weg naar het overboeken van nieuw noodgeld: een tranche van 31,5 miljard euro.

Griekenland is afhankelijk van een noodpakket van de ‘trojka’ (de drie-eenheid van IMF, ECB en de Europese Unie) ter waarde van 130 miljard euro. De trojka leent het probleemland miljarden tegen een lage rente, zodat Griekenland niet tegen onhoudbare rentes op de kapitaalmarkt hoeft te lenen. In februari van dit jaar werd de lening van 130 miljard euro toegezegd (het tweede pakket na een eerder overeengekomen pakket van 110 miljard) en sindsdien wordt het geld steeds overgemaakt in tranches. Voordat elke nieuwe tranche wordt overgemaakt, bepalen de schuldeisers of Griekenland aan alle gestelde voorwaarden voldoet.

Volgens Jean-Claude Juncker, die aan het hoofd staat van een groep met zeventien ministers van Financiën van de eurozone, biedt wat er op papier staat dus perspectief voor Griekenland: de nieuwe tranche van 31,5 miljard euro zit eraan te komen. Griekenland heeft het uiterlijk vrijdag nodig, omdat er dan weer schulden moeten worden afgelost. Zonder de hulp is het land dan failliet.

Vanavond nog geen definitief uitsluitsel over nieuwe tranche

De ministers komen vanavond bijeen in Brussel. Griekenland is dan een belangrijk onderwerp. Volgens Juncker is het enige vraagteken nog hoeveel tijd Athene krijgt om de financiën op orde te brengen. Athene heeft eigenlijk tot 2020 om de staatsschuld terug te brengen tot 120 procent van het bruto binnenlands product, maar dat zal niet haalbaar zijn. Vanavond bepalen de ministers daarom of die deadline verschoven kan worden.

“De basis daarvoor is positief, want Griekenland is goed op weg.”

… zo zei Juncker vandaag. Een definitieve toezegging zal echter ook vanavond uitblijven, want sommige nationale parlementen moeten eerst nog akkoord gaan.

Griekse parlement stemt in met begroting

Griekenland zit in een diepe recessie die zijn zesde jaar in gaat. Meer dan een kwart van de bevolking (en de helft van de jongeren) is werkloos en het land is afhankelijk van het geld van de trojka.

Vannacht stemde een ruime meerderheid van het Griekse parlement vóór de begroting van volgend jaar, waarin wederom bezuinigingen zijn opgenomen. Ook die goedkeuring was essentieel voor een nieuwe lening.

    • Peter Zantingh