Totaal aantal faillissementen nu al hoger dan in heel vorig jaar

Het aantal bedrijven dat dit jaar failliet is gegaan is nu al hoger dan in heel vorig jaar. In de eerste tien maanden van 2012 gingen 6.245 Nederlandse ondernemingen failliet.

Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekendgemaakt. Het aantal faillissementen is de afgelopen maand ook gestegen ten opzichte van de maand daarvoor. Vooral in de bouw blijft het slecht gaan. Alleen al vorige maand gingen in deze sector ruim honderd bedrijven failliet. Ook in de industrie, detailhandel, de zakelijke dienstverlening en de horeca houden veel bedrijven het niet langer vol.

Het voortschrijdende gemiddelde over de afgelopen drie maanden – blokken van een kwartaal die telkens een maand opschuiven – ziet er iets beter uit; die aantallen dalen licht. CBS-econoom Senne Janssen heeft geen directe verklaring voor die ontwikkeling. Andere langetermijnindicatoren wijzen op slechtere tijden. Het CBS publiceert vandaag opnieuw lagere exportcijfers.

Het aantal daadwerkelijk uitgesproken faillissementen hangt af van het aantal zittingsdagen dat rechtbanken inplannen en kan daardoor variëren.

Voor de economische crisis gingen in Nederland gemiddeld driehonderd bedrijven per maand failliet. Dat is nu het dubbele. Donderdag maakt het CBS bekend of de Nederlandse economie het afgelopen kwartaal gegroeid of gekrompen is.