Ten minste zes doden bij zware aardbeving Birma

De aardbeving werd tot in Bangkok gevoeld en beschadigde boeddhistische pagodes nabij Mandalay.

Het noorden van Birma is gisteren getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,8 op de Schaal van Richter. Volgens officiële berichten kwamen zes mensen om het leven en raakten 64 gewond. Andere bronnen spraken van tegen de twaalf doden. Een brug stortte in en meerdere boeddhistische pagodes raakten beschadigd.

De beving deed zich voor om 07.42 uur lokale tijd en het epicentrum lag bij de plaats Shwebo. In de dichtstbijzijnde stad Mandalay, 117 kilometer ten zuiden van het epicentrum, vielen voor zover bekend geen slachtoffers. Mandalay is de op een na grootste stad van Birma. Uren later deed zich een naschok van 5,8 voor, maar nieuwe meldingen van schade slachtoffers bleven uit. De grootste schade werd aangericht toen een brug in aanbouw over de rivier Irrawaddy ten oosten van Shwebo instortte; de brug was voor bijna 80 procent af. Een lokale bestuurder in Sintku meldde zes doden en elf gewonden.

De aardbeving werd tot in Bangkok gevoeld, de hoofdstad van het buurland Thailand. Over een week staat in Birma een bezoek gepland van Barack Obama, de eerste Amerikaanse president die het land bezoekt. Hij ontmoet president Thein Sein en oppositieleidster Aung San Suu Kyi. Na bijna vijftig jaar geregeerd te zijn geweest door een militaire junta is het land nu bezig democratische hervormingen door te voeren. AP