Taskforce moet zorgen voor betere digitale beveiliging overheden

Foto ANP / Robin Utrecht

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken zet twee jaar lang een taskforce aan het werk om overheden te helpen bij het verbeteren van hun informatiebeveiliging. Dat heeft het ministerie vanmiddag bekendgemaakt. Aanleiding voor het oprichten van de taskforce is de Diginotar-affaire.

De taskforce gaat samenwerken met het National Cyber Security Centrum (NCSC) en moet ministeries, gemeenten, provincies en waterschappen niet alleen helpen met het verbeteren van hun informatiebeveiliging, maar er ook voor zorgen dat overheden beter zijn voorbereid op het herstellen van informatiesystemen na verstoringen of schade, zo schrijft het ministerie.

Op dit moment gelden er voor de overheid al standaarden voor de informatiebeveiliging en mag daar alleen van worden afgeweken als daar een goede reden voor is. Overheden en andere belangrijke sectoren worden verplicht om verstoringen van hun ict-systemen te melden bij hun toezichthouder of het NCSC.

Raad: overheid niet voorbereid op digitale dreigingen

De maatregelen van Plasterk zijn een reactie op een bevindingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, die eind juni concludeerde dat er bij overheidsbestuurders te weinig kennis is over digitale dreigingen.

Aanleiding van het onderzoek was de affaire rond Diginotar, in de zomer van vorig jaar. Iraanse hackers wisten Diginotar te kraken, het bedrijf dat verantwoordelijk was voor de beveiliging van overheidssites. Door beveiligingscertificaten te vervalsen, konden internetters onbewust op onveilige sites belanden. Veel sites werden uit voorzorg weken uit de lucht gehaald.

    • Pim van den Dool