Tanja Nijmeijer wil naar Nederland komen voor uitleg over FARC

De Nederlandse FARC-strijdster Tanja Nijmeijer (34) wil graag naar Nederland komen en uitleggen waar de Colombiaanse guerrillabeweging voor strijdt. Dat heeft ze gezegd in een vandaag gepubliceerd televisie-interview met ANNCOL, een aan de FARC gelieerd persbureau.

Nijmeijer vorige week bij een persconferentie in de Cubaanse hoofdstad Havana. Foto AP / Jorge Pérez

De Nederlandse FARC-strijdster Tanja Nijmeijer wil graag naar Nederland komen en uitleg geven over de strijd van de Colombiaanse guerrillabeweging. Dat heeft ze gezegd in een vandaag gepubliceerd interview met ANNCOL, een aan de FARC gelieerd persbureau.

Het is het eerste uitgebreide interview met Nijmeijer (34) in lange tijd. De hispanologe uit Denekamp sloot zich tien jaar geleden aan bij de FARC (Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia). Ze kwam vorige week aan in Cuba voor vredesonderhandelingen met de Colombiaanse overheid. Nijmeijer treedt op als woordvoerder en vertaler voor de FARC. De onderhandelingen moeten een eind maken aan bijna vijftig jaar gewapend conflict. De FARC werd in 1964 opgericht om te vechten voor gelijkheid op het platteland. Hun ideologie wordt overschaduwd door criminele activiteiten.

Nijmeijer zou wel ‘week of twee naar Nederland’ willen komen

Nijmeijer zou graag “een week of twee” naar Nederland komen om lezingen te geven over de Colombiaanse guerrillastrijd. “De afgelopen jaren heb ik mijn land erg gemist. Ik kreeg heimwee als ik het Nederlandse volkslied op de radio hoorde”, zegt ze:

“Maar op dit moment kan ik nog niet terug. Het belangrijkste is nu om hier in Havana te zijn en ons te concentreren op het vredesproces.”

ANNCOL publiceerde een video van de aankomst van Nijmeijer in Havana:

Nijmeijer spreekt ook over hoe ze de strijd beleeft. Ze zegt dat ze het psychische aspect van de strijd in de Colombiaanse jungle het zwaarste vindt. Ze vertelt ANNCOL dat het haar “meerdere jaren” heeft gekost om de mentaliteit te begrijpen van de Colombiaanse recruten van de FARC, vaak arme boeren. “Bij de guerrilla zitten plattelanders met al hun tekortkomingen, en ze brengen zonden mee uit de burgersamenleving.”

FARC: Nederlandse media zijn hypocriet

Er is veel media-aandacht voor Nijmeijer, maar de FARC is terughoudend met het toestaan van interviews aan onafhankelijke journalisten. Volgens persbureau ANNCOL is Nijmeijer het slachtoffer van leugens van dezelfde Nederlandse media die haar nu in Havana smeken om een interview: “De hypocrisie bloeit nu als nooit tevoren.”

Als voorbeeld van het ‘mediaterrorisme’ noemt Nijmeijer de dagboekfragmenten die in 2007 van haar werden gepubliceerd. Volgens haar stonden er ‘zes of zeven negatieve zinnen’ over de FARC in het dagboek en heeft de media die achterelkaar geplakt.

Nijmeijers dagboek werd aangetroffen na een aanval op een FARC-kamp. Ze liet zich daarin kritisch uit over de leiding van de FARC. Volgens Nijmeijer is ze nooit bestraft voor het dagboek, maar voelde ze zich er slecht over dat ze “de vijand een manier had gegeven om negatieve propaganda te voeren.”

Betrokkenheid bij een aanslag

In een interview met Trouw vanmorgen noemt Nijmeijer de FARC haar “levensproject” en zegt na het sluiten van een eventueel vredesakkoord “via een vreedzame weg” te willen blijven vechten voor de idealen van de guerillabeweging. Gisteren gaf Nijmeijer in het VPRO-radioprogramma Bureau Buitenland op Radio 1 overigens toe dat ze betrokken is geweest bij een aanslag op een bus in Bogotá, de hoofdstad van Colombia.

Voor wie een aardig woordje Spaans spreekt, hieronder de documentaire:

    • Ykje Vriesinga