Tanja Nijmeijer erkent betrokkenheid bij aanslag op bus in Colombia

De Nederlandse FARC-strijdster Tanja Nijmeijer heeft toegegeven dat ze betrokken is geweest bij een aanslag op een bus in Bogotá, de hoofdstad van Colombia. Dat zei ze gisteravond in het VPRO-radioprogramma Bureau Buitenland op Radio 1. Ook zei ze politiek actief te gaan worden.

Trouw-journalist Edwin Koopman liet in het programma fragmenten horen van een gesprek dat hij gisteren met haar had. Nijmeijer is in Cuba als lid van het team van de FARC dat daar met de Colombiaanse regering onderhandelt over een vredesregeling. Koopman kreeg haar aan de telefoon in het streng beveiligde complex van de FARC-delegatie in Havanna.

„Ik heb één keer op een bus van Transmilenio een aanslag gepleegd”, zei Nijmerijer tegen Koopman. „Daarbij is niemand omgekomen en er is niemand gewond geraakt.”

Transmilenio is de naam van een buslijn in Bogotá. In maart 2003 is een bus in brand gestoken. Altijd is aangenomen dat de FARC daarachter zat. De 40 passagiers konden zich op tijd in veiligheid brengen. De Colombiaanse inlichtingendienst zegt dat er ook informatie is over betrokkenheid van Nijmeijer bij bomaanslagen op een politiebureau, een supermarkt en een bus in Bogotá. NRC