Tanja Nijmeijer erkent betrokkenheid aanslag

De Nederlandse FARC-strijdster Tanja Nijmeijer heeft toegegeven dat ze betrokken is geweest bij een aanslag op een bus in Bogotá, de hoofdstad van Colombia. Dat zei ze gisteravond in het VPRO-radioprogramma Bureau Buitenland. Ook zei Nijmeijer, die zich in 2002 bij de guerrillabeweging aansloot, dat ze in Colombia politiek actief wil worden.

Trouw-journalist Edwin Koopman liet in het radioprogramma fragmenten horen van een telefoongesprek dat hij gisteren met haar had. Nijmeijer is in Cuba als lid van de delegatie van de FARC die daar deze week met de Colombiaanse regering vredesonderhandelingen begint. Vorige maand hielden de twee partijen in Oslo al gezamenlijke presentatie over het vredesoverleg, maar daar was Nijmeijer niet bij.

„Ik heb één keer op een bus van Transmilenio een aanslag gepleegd”, zei Nijmeijer gisteren. „Daarbij is niemand omgekomen en er is niemand gewond geraakt.” Transmilenio is de naam van een buslijn in Bogotá.

In maart 2003 is een bus van die lijn in brand gestoken. Altijd is aangenomen dat de FARC daarachter zat. De veertig passagiers konden zich op tijd in veiligheid brengen. De Colombiaanse inlichtingendienst zegt dat er ook informatie is over betrokkenheid van Nijmeijer bij bomaanslagen op een politiebureau, een supermarkt en een andere bus in Bogotá.

Trouw publiceert vandaag het interview met Nijmeijer, waarin ze de ontvoeringen door de FARC rechtvaardigt. „Iemand die de staat geen belasting betaalt, gaat naar de gevangenis. Iemand die ons geen revolutionaire belasting betaalt, gaat naar ónze gevangenis. Dat is dan ontvoering, al hebben we besloten het niet meer te doen.” De FARC houdt nog een onbekend aantal gijzelaars vast in het Colombiaanse oerwoud.