Syrische oppositie kiest eerste leider

De Syrische oppositie heeft gisteren onder grote buitenlandse druk besloten de krachten te bundelen in een nieuwe organisatie. Ook kozen de oppositiegroepen de activistische geestelijke Moaz al-Kathib als hun eerste leider. De nieuwe groep krijgt de naam ‘Nationale Coalitie voor Oppositiekrachten en de Syrische Revolutie’ en bestaat uit partijen van binnen en buiten Syrië.

De grootste Syrische oppositiebeweging, de Syrische Nationale Raad (SNC), is al de hele week bijeen in Doha in Qatar om te praten over een nieuw en breder leiderschap van de Syrische oppositie.

De raad is de laatste tijd zwaar onder vuur komen te liggen, omdat de beweging de verschillende oppositiegroepen in Syrië zelf onvoldoende zou vertegenwoordigen. Zo dreigen de Verenigde Staten hun steun te verleggen naar een nieuwe regering in ballingschap waarin de raad een veel kleinere rol zou spelen. AP