Schiphol pakt smokkelaars op

De marechaussee heeft de afgelopen maanden twintig mannen opgepakt die worden verdacht van de smokkel van cocaïne. Een deel van hen werkte in de bagagekelder van luchthaven Schiphol, anderen maakten deel uit van criminele organisaties. De in totaal zeventig kilo cocaïne heeft een straatwaarde van drie miljoen euro en was afkomstig uit het Caraïbisch gebied.

Het onderzoek begon in april, nadat de marechaussee informatie had gekregen over corrupte medewerkers in de bagagekelder. Rechercheurs in burger van het team zware criminaliteit onderschepten sindsdien de pakketten, daarna konden ook de verdachten worden aangehouden.

„We denken dat we een grote slag hebben geslagen als het gaat om drugshandel op de luchthaven”, zegt een woordvoerder van de marechaussee.

De pakketten werden door handlangers van criminele organisaties doorgesluisd. „Alle 60.000 mensen die op Schiphol werken worden gescreend. Er zijn medewerkers die voor veel geld toch voor een groep criminelen gaan werken. Aan ons dan de taak om die corrupte mensen eruit te halen. Dit is het eerste onderzoek van dit jaar, in het verleden hebben we vaker verdachten uit de kelder gehaald.”

De eerste acht verdachten werden al in september opgepakt, in oktober kwamen daar tien mannen bij. Afgelopen week werden de laatste twee verdachten aangehouden.

Een arrestatieteam van de marechaussee werd ingezet om vuurgevaarlijke verdachten op te kunnen pakken. Bij het doorzoeken van woningen werd onder meer geld, een vuurwapen en administratie in beslag genomen. Twaalf van de twintig verdachten komen uit Amsterdam, drie uit Almere. De rest is afkomstig uit Bergschenhoek, Bussum, Medemblik en Purmerend.

Het onderzoek, dat wordt geleid door het Openbaar Ministerie in Haarlem, is nog niet afgerond. De aangehouden verdachten kunnen volgens de marechaussee flinke straffen tegemoet zien. „Ik wil niet vooruitlopen op het onderzoek van het OM, maar ik denk dat ze kunnen rekenen op minimaal vier jaar gevangenisstraf”, aldus de woordvoerder.