‘Rushes’ doet de musici zweten

November Music. Gehoord: 8 & 9/11, verschillende locaties in Den Bosch.

‘Muziek van nu’: onder die noemer programmeert het festival November Music in Den Bosch een zeer divers aanbod. Jazz, improvisatie, hedendaags, elektronisch – ook dit jaar viel er weer veel te genieten.

Donderdag stond de Verkadefabriek in het teken van minimal music. Er klonk zowel nieuw werk als een moderne klassieker: Music for 18 musicians (1976) van Steve Reich in een uitstekende uitvoering, al was de elektronische uitversterking niet steeds in balans.

Dat er in de Amerikaanse minimal music nog altijd fascinerende muziek wordt gemaakt bewees Rushes van Michael Gordon. Dit werk voor de unieke bezetting van zeven fagotten bestaat uit lange stotterende tonen die een golfbeweging suggereren. Aanvankelijk doen het diatonische notenmateriaal en de kalme beweging denken aan de successtukken van Arvo Pärt, maar dat is misleidend. Zonder zich te laten opjagen voert Gordon transformaties door die in al hun eenvoud grote zeggingskracht bereiken. Rushes vergt veel van de musici; wie dichtbij genoeg zat om hen te zien zweten, had een bijna fysieke ervaring.

Op vrijdag klonk een heel ander geluid in het met premières afgeladen concert van de Neue Vocalsolisten Stuttgart met basklarinettist Gareth Davis. Calliope Tsoupaki schreef met Black moon een duister, soms aangrijpend lied voor bas en basklarinet; de donderende bas van Andreas Fischer maakte indruk. In The world feels pressure voerde Yannis Kyriakides de druk knap op, zonder dat het tot een ontlading kwam. Met behulp van autotune liet hij de stemmen een bevreemdende schaduw werpen. Vooral de afgeronde frasen van de eerste helft bezaten een achteloze klasse.

’s Avonds zong Cappella Amsterdam opnieuw de bekroonde Matteüs Passie (2009) van Boudewijn Tarenskeen, de ongelovige met het talent voor religieuze muziek, die zijn luisteraars anderhalf uur opsluit in het hoofd van iemand die zich Bachs meesterwerk herinnert – schitterend en geniaal. In januari nog te beluisteren in Amsterdam en Rotterdam.

Inl.: www.novembermusic.net; www.cappellaamsterdam.nl

    • Joep Stapel