PvdA en VVD praten vandaag over het alternatief voor het zorgplan

Premier Mark Rutte verlaat vrijdagmiddag het ministerie van Algemene Zaken.
Premier Mark Rutte verlaat vrijdagmiddag het ministerie van Algemene Zaken. Foto ANP / Phil Nijhuis

De coalitiepartijen VVD en PvdA praten vandaag verder over het alternatief voor de inkomensafhankelijke zorgpremie. Waarschijnlijk is dit alternatief een belastingverhoging in de tweede en derde schijf, in plaats van de verlaging uit het opengebroken akkoord.

Vorige week donderdag spraken de partijen al met elkaar om tot een oplossing te komen de maatregel, die tot veel verzet leidde. Vrijdag kwam naar buiten dat het regeerakkoord wordt opengebroken. Het Centraal Planbureau heeft daarom dit weekend verschillende opties doorgerekend.

PvdA wil nivelleren

Het meest waarschijnlijke alternatief is het verhogen van de belastingschijven voor hogere inkomens. Op die manier kunnen inkomensverschillen ook worden verkleind, een vurige wens van de PvdA. Haagse bronnen meldden eerder tegenover NRC Handelsblad dat de plannen waarschijnlijk deze maatregelen behelsen:

“De variant die nu wordt doorberekend gaat uit van een verhoging van een arbeidskorting met enkele honderden euro’s, die overigens voor inkomens boven de 60.000 euro wordt afgebouwd. Ook worden de tarieven van de tweede en derde belastingschijf tussen de twee en vier procent hoger. Dat betekent dat deze stijgen naar een tarief tussen de 44 en 46 procent, hoe hoog precies is nog niet duidelijk. De zorgtoeslag blijft intact, net als de eerder afgesproken beperking van de hypotheekrenteaftrek.”

Naar verwachting komen de doorrekeningen van het CPB in de loop van de ochtend, zo schrijft persdienst Novum. Daarna praten premier Rutte en fractievoorzitter Halbe Zijlstra van de VVD en vicepremier Asscher en fractievoorzitter Diederik Samsom van de PvdA verder op het ministerie van Algemene Zaken. Als ze een oplossing hebben gevonden moeten ook de fracties nog instemmen.

‘Debat met informateurs ging over een kladversie akkoord’

Morgenmiddag staat het debat over de regeringsverklaring op de agenda. Mocht er voor die tijd nog geen oplossing zijn gevonden voor het probleem rond de zorgpremie wil GroenLinks toch een debat. Dit moet dan gaan over de “staat waarin het kabinet verkeert”. Fractievoorzitter Bram van Ojik verklaart tegenover Novum:

“Een week na de beëdiging van de nieuwe regering, wordt de formatie plotseling verlengd. Het debat dat we met de informateurs voerden over het regeerakkoord ging blijkbaar over een kladversie. Ik geloof niet dat iemand in Nederland nog begrijpt waar we nu staan.”