PSV voor het eerst koploper na thuiszege op Heerenveen

PSV heeft maximaal geprofiteerd van het 0-0 gelijkspel tussen naaste concurrenten FC Twente en Vitesse. De ploeg van coach Dick Advocaat kwam na een vroege achterstand tot een 5-1 thuiszege op Heerenveen, onder leiding van de teruggekeerde PSV-middenvelders Kevin Strootman en Mark van Bommel. FC Twente moest de koppositie afstaan aan de Eindhovense club, die voor het eerst dit seizoen ranglijstaanvoerder is.

De matige prestaties van PSV in de Europa League – afgelopen week verloor de ploeg club van het Zweedse AIK – staan in schril contrast met de opwaartse lijn in de eredivisie. Half september leed PSV voor het laatst puntenverlies. In thuiswedstrijden maakte de ploeg deze competitie gemiddeld ruim vier doelpunten.

Ajax boekte voor het eerst sinds half september weer een competitiezege. Bij PEC Zwolle werd het 4-2. De jonge Deen Viktor Fischer scoorde twee keer. Ajax-trainer Frank de Boer was ontevreden met de wijze waarop zijn ploeg in de slotfase twee doelpunten weggaf.

Bij Feyenoord was de Italiaan Graziano Pellè opnieuw de grote man met twee doelpunten en een assist in de 5-2 overwinning op Roda JC. Coach Ruud Brood van de Limburgers beklaagde zich na afloop vooral over de rode kaart die Eric Braamhaar na rust bij een 3-2 achterstand gaf aan Roda-verdediger Bart Biemans. Hij werd ten val gebracht en tikte – onvrijwillig – met zijn hand de bal weg voor Lex Immers, die in scoringspositie stond. Overigens miste Immers de ‘onterecht’ gegeven strafschop.

AZ verloor zaterdag opnieuw terrein en lijkt een verloren seizoen tegemoet te gaan. De ploeg van Gertjan Verbeek, die pas drie keer won, kwam bij ADO Den Haag niet verder dan 2-2. De Amerikaanse spits Jozy Altidore redde een punt door een fraaie individuele actie.

NEC is FC Utrecht tot op twee punten genaderd in de strijd om de zesde plek. Aan de reeks van drie overwinning van FC Utrecht kwam een einde. Jan Wouters zag zijn formatie bij RKC Waalwijk hard afgestraft worden: 4-0. NEC, dat volgende week in de Gelderse derby tegen Vitesse ‘de wedstrijd van het jaar’ speelt, is na de 3-2 overwinning op Heracles zaterdagavond al zes wedstrijden ongeslagen. Willem II verloor opnieuw; tegen mede-degradatiekandidaat VVV werd het in Venlo 4-1 voor de thuisploeg.