Palestijnen gedood bij luchtaanvallen

Het Israëlische leger heeft het afgelopen weekeinde verscheidene luchtaanvallen uitgevoerd op de Palestijnse Gazastrook. Daarbij werden zes Palestijnen gedood, onder wie zeker vier burgers. Tientallen Palestijnen raakten gewond.

De luchtaanvallen zijn een reactie op een aanslag op een Israëlische legerjeep, die zaterdag aan de grens werd geraakt door een explosief, naar verluidt een antitankraket. Vier Israëlische soldaten raakten daarbij gewond. Volgens de Palestijnen was die aanslag weer een vergelding voor de dood van een elfjarige jongen, die donderdagavond in Gaza stierf door Israëlische vuur.

Als reactie op de Israëlische luchtaanvallen vuurden Gazaanse militanten de afgelopen dagen volgens het Israëlische leger meer dan honderd raketten af op het Israëlische zuiden. Israëliërs in de steden en dorpen rond de Gazastrook renden af en aan naar de schuilkelders. Scholen waren gisteren gesloten. Drie Israëliërs in Sderot raakten gewond.

De Israëlische regering staat onder grote druk een einde te maken aan de raketaanvallen. Over ruim twee maanden zijn er verkiezingen. Israëlische leiders hebben gewaarschuwd dat de regering van Hamas in de Gazastrook een hoge prijs zal betalen als het raketvuur zou aanhouden.

Gisteravond leek het of een door Egypte bemiddelde wapenstilstand slaagde. Vanochtend landde er echter weer een tiental raketten vanuit Gaza op Israëlisch grondgebied.

Intussen maakt Israël zich ook zorgen over de toenemende onrust aan de grens met Syrië. Gisteren vuurde Israël voor het eerst sinds 1973 zelf waarschuwschoten vanaf de Hoogvlakte van Golan, nadat een vermoedelijk afgezwaaide Syrische mortiergranaat bij een Israëlische militaire installatie op de hoogvlakte was neergekomen. Daarbij vielen geen gewonden. De laatste dagen zou er niet ver van de grens hevig zijn gevochten tussen de troepen van president Bashar al-Assad en de rebellen. Ook vorige week landde er al een Syrische mortiergranaat op een Israëlische basis. (AP, Reuters, BBC)