Opdrachtgevers Facebookmoord veroordeeld volgens jeugdstrafrecht

De Facebookmoord gaat om de moord op een 15-jarig meisje door een 14-jarige jongen. Hij had daarvoor de opdracht gekregen van een vriendin die ruzie met het meisje had en haar vriend.
De Facebookmoord gaat om de moord op een 15-jarig meisje door een 14-jarige jongen. Hij had daarvoor de opdracht gekregen van een vriendin die ruzie met het meisje had en haar vriend. Foto NOS

De opdrachtgevers van de Facebookmoord, Polly W. en Wesley C., hebben beide een maximale straf van twee jaar jeugddetentie en jeugd-tbs opgelegd gekregen. Het Openbaar Ministerie wilde beiden door de ernst van de zaak volgens het volwassenenstrafrecht berechten, maar de rechter heeft dit afgewezen.

Twitter avatar SaskiaBelleman Saskia Belleman Keus voor jeugdstrafrecht is ingegeven door feit dat minderjarigen nog volop in ontwikkeling zijn. #Facebookmoord
Twitter avatar SaskiaBelleman Saskia Belleman Volgens rechtbank is weliswaar sprake van een “volwassen daad”, maar is de balans toch doorgeslagen richting behandeling. #Facebookmoord

Het OM had vijf jaar cel en tbs geëist tegen de 18-jarige Wesley C. en de 16-jarige Polly W. Zij hebben Joshua K. op 14 januari opdracht gegeven de 15-jarige Winsie Hau te vermoorden. K. werd hiervoor in september al veroordeeld tot een jaar jeugddetentie en jeugd-tbs.

Winsie vermoord in ouderlijk huis

K. bekende de moord en is niet in hoger beroep gegaan. NRC Handelsblad schreef eerder over de moord:

“K. belde op aan bij de familie Hau in Arnhem. Hij had een mes op zak en was op zoek naar Winsie. Toen ze in de gang voor hem verscheen, begon hij op haar in te steken. Haar vader hoorde gebonk, rende de gang in en zag zijn dochter liggen in een plas bloed. Hij verjoeg K. en werd daarbij gestoken in gezicht en handen. K. vluchtte. De politie vond hem niet veel later besmeurd met bloed in wat bosjes. Hij bekende de moord.”

Winsie overleed enkele dagen later. Haar vader raakte bij de aanval gewond. De rechter oordeelde vandaag dat dat Polly W. en Wesley C. de moord hebben uitgelokt. Zonder hen zou Joshua K. nooit op het idee zijn gekomen de moord te plegen. NRC:

“Polly en Winsie waren goede vriendinnen, maar in december kregen ze ruzie op een feestje. Winsie klapte op Facebook uit de school over de seksuele escapades van Polly en die werd daar zo woedend over dat ze tegen haar vriendje zei dat Winsie dood moest. Wesley vroeg toen stapvriend K. de moord te plegen. Of K. betaald is voor de moord, is niet met zekerheid te zeggen.”

‘Moord is koelbloedig en zeer egocentrisch’

De officier van justitie noemde de daad eerder “koelbloedig, oninvoelbaar, niet nadenkend, zeer egocentrisch, kil en berekenend”:

“Een ruzie oplossen door een moordplan te beramen en dit plan ook daadwerkelijk laten uitvoeren is een scenario dat onvoorstelbaar en bizar lijkt te zijn, wat zeker niet lijkt te passen bij tieners, bij kinderen van 16 en 17 jaar oud.”

De rechtbank was het hier mee eens, twittert Saskia Belleman, rechtbankverslaggever voor De Telegraaf:

Twitter avatar SaskiaBelleman Saskia Belleman Rechtbank spreekt ook nog verbijstering uit over omslaan diepe vriendschap in haat, en uiteindelijk moord. “Onvoorstelbaar.” #Facebookmoord
    • Mirjam Remie