Onrust in Spanje over uitzettingen na zelfmoord

De zelfmoord van een vrouw die haar huis uit moest omdat ze de hypo-theek niet afloste, heeft in heel Spanje tot ophef over huisuitzettingen geleid.

„La Caixa buit uit en veroorzaakt de dood van Amaya.” Foto Reuters

Na de zelfmoord van een 53-jarige vrouw is in Spanje grote onrust ontstaan over de golf van huisuitzettingen. Amaya Egaña sprong vrijdagochtend uit het raam van haar woning op de vierde verdieping van een appartementencomplex in Baskenland. Enkele tellen eerder hadden een deurwaarder en een vertegenwoordiger van de CaixaBank bij de vrouw aangebeld om het appartement te confisqueren. De rechter liet daar recentelijk beslag op leggen, omdat Egaña en haar man hun hypotheekschuld niet langer afbetaalden.

Het is een lot dat veel meer Spanjaarden trof, of dreigt te treffen. Sinds het uitbreken van de crisis vijf jaar terug lieten rechters beslag leggen op bijna 400.000 woningen. En het tempo loopt op. In de eerste zes maanden van dit jaar tot gemiddeld 519 uitzettingen per dag.

Amaya Egaña is niet de eerste met uitzetting bedreigde huiseigenaar die zelfmoord pleegt. Maar de dood van de vrouw, die door haar buren als „heel normaal” en „beleefd” wordt omschreven, ontketende landelijk verontwaardiging. In Barakaldo, het stadje waar Egaña woonde en in de jaren tachtig voor de centrum-linkse arbeiderspartij in de gemeenteraad zat, gingen vrijdagavond duizenden mensen de straat op.

Politici, nationale ombudsman en bisschoppen riepen op een einde te maken aan „het drama” van de uitzettingen. Vertegenwoordigers van de rechterlijke macht lieten weten dat ze de huidige hypotheekwetgeving niet langer willen volgen. En ook politievakbonden meldden dat steeds meer leden problemen hebben met de uitzettingspraktijk.

Kutxabank, een groep van Baskische spaarbanken, maakte bekend alle onteigeningsprocedures voorlopig op te schorten. Filialen van CaixaBank werden besmeurd met rode verf en ondergespoten met leuzen als ‘moordenaars’.

De woede over de huisuitzettingen smeult al jaren. In enquêtes zeggen Spanjaarden dat banken in de crisis te gemakkelijk wegkomen, terwijl burgers de rekening krijgen. Dat banken met belastinggeld overeind worden gehouden maar tegelijkertijd burgers op straat zetten, begrijpt niemand. Dat komt ook doordat banken sinds het uiteenspatten van de vastgoedzeepbel eigenaar zijn geworden van honderdduizenden nieuwbouwwoningen die nu ongebruikt leegstaan.

In het hele land zijn actiegroepen opgestaan tegen de uitzettingen. Zij verhinderen deze door een menselijk cordon te vormen om de woning zodra de bank de sleutels komt opeisen. Het levert bewoners enkele maanden respijt op waarin ze er soms in slagen soepeler betalingsvoorwaarden te bedingen. Anderen weten met de bank af te spreken dat ze hun oude koophuis voortaan mogen huren.

Premier Rajoy liet zaterdag weten haast te maken met een al langer beloofde aanpassing van de hypotheekwetgeving. De regering zou overwegen een moratorium van twee jaar in te stellen op uitzetting van gezinnen met kleine kinderen en andere kwetsbare groepen.

De formele ruimte voor wetswijziging is echter beperkt. Bovendien zou een versoepeling van de wet kunnen leiden tot veel meer wanbetalingen. Dit terwijl een deel van de bankensector al wankelt door het instorten van de huizenmarkt.

Dat de Spaanse wet vergeleken met die in andere landen relatief streng is, heeft massale wanbetaling van burgers tot nu toe voorkomen. Iemand die zijn huis verliest is de rest van zijn leven aansprakelijk voor de restschuld na de executieveiling. Dit leidt ertoe dat veel gezinnen de afgelopen jaren alles op alles hebben gezet geen wanbetaler te worden.

    • Merijn de Waal