Nationalisten slaags met Poolse politie

Riot police confronts demonstrators as violence breaks out at a parade celebrating Poland's national holiday in Warsaw November 11, 2012. The police used truncheons to try to break up a crowd of right-wing extremists on Sunday who were pelting them with firecrackers and lumps of concrete. REUTERS/Peter Andrews (POLAND - Tags: ANNIVERSARY CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY POLITICS)
Riot police confronts demonstrators as violence breaks out at a parade celebrating Poland's national holiday in Warsaw November 11, 2012. The police used truncheons to try to break up a crowd of right-wing extremists on Sunday who were pelting them with firecrackers and lumps of concrete. REUTERS/Peter Andrews (POLAND - Tags: ANNIVERSARY CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY POLITICS) REUTERS

Tijdens de viering van de Poolse Dag van de Onafhankelijkheid gisteren is het tot ernstige rellen gekomen tussen nationalistische en extreem-rechtse betogers enerzijds en de oproerpolitie anderzijds.

Zo’n 20.000 rechtse jongeren hielden rond het middaguur een mars in de Poolse hoofdstad Warschau, waarbij ze protesteerden tegen de regering van de liberale premier Donald Tusk. Hij zou de soevereiniteit van Polen in gevaar brengen met zijn pro-Europese koers. Na een klein uur escaleerde het protest. Betogers gooiden met vuurwerk en bakstenen naar politieagenten. De oproerpolitie gebruikte traangas, rubberkogels en knuppels om de betogers uiteen te drijven. Er werden 132 betogers gearresteerd. Twee politiemannen raakten gewond.

Onduidelijk is wie het geweld heeft aangesticht. Leiders van de nationalistische bewegingen Poolse Jeugd en Nationaal Radicaal Kamp die de mars organiseerden, zeggen dat onbekende gemaskerde mannen het geweld hebben uitgelokt. Die zouden niets te maken hebben met de bewegingen. De politie zegt dat niet te geloven, maar stelt een onderzoek in. Vast staat dat er ook voetbalhooligans deelnamen aan het geweld. Zij zouden louter op de betoging afgekomen zijn om te rellen.

De gewelddadigheden onderstrepen de groeiende verdeeldheid in Polen tussen grote groepen nationalistische Polen en het liberale kamp van de regering van premier Tusk. Het is het tweede jaar op rij dat het tijdens de Dag van de Onafhankelijkheid tot hevige rellen komt. Vorig jaar werden meer dan 200 mensen gearresteerd, toen nationalistische betogers slaags raakten met betogers van linkse en anti-fascistische groepen. De nationalistische oppositieleider Jaroslaw Kaczynski roept regelmatig op tot protest tegen de regering.

De Poolse president Bronislaw Komorowski had eerder op de dag in een toespraak juist opgeroepen tot minder polarisatie in de Poolse samenleving. „De Poolse maatschappij is vergiftigd door alle buitensporige ruzies. We moeten kritisch zijn, maar kritiek staat niet gelijk aan elkaar vernietigen.” (Reuters, AP)