Na hoogste baas vertrekt nu ook nieuwschef BBC wegens schandaal

Foto AP / Alastair Grant

In navolging van algemeen directeur George Entwistle legt nu ook de chef van BBC News, Helen Boaden, haar functie neer. Ook haar assistent Steve Mitchell heeft zijn ontslag ingediend, zo meldt de omroep vanochtend. Reden voor de onrust is een schandaal waarin de omroep verwikkeld is geraakt.

Boaden en Mitchell leggen hun werk neer hangende het interne onderzoek dat de BBC heeft ingesteld naar de foutieve berichtgeving van de omroep over Tory-veteraan Alistair McAlpine. In een uitzending van het programma Newsnight van 2 november werd McAlpine ten onrechte beschuldigd van kindermisbruik. Newsnight moest afgelopen vrijdag diep door het stof en bood McAlpine “zonder enig voorbehoud” excuses aan.

‘Geloofwaardigheid BBC is geschonden’

De BBC verkeert in een heuse crisis, want de kwestie rond McAlpine is niet het eerste schandaal waarin de gezaghebbende Britse omroep verzeild is geraakt. Eerder dit jaar bleek dat de BBC vorig jaar een uitzending van Newsnight had geschrapt waarin de overleden oud-presentatort Jimmy Savile wordt beschuldigd van kindermisbruik. Later bleek dat Savile zich wel degelijk aan tientallen kinderen had vergrepen en dat de BBC daar mogelijk van heeft geweten.

Hoogleraar Jean Seaton van de University of Westminster is de officiële biograaf van de BBC. Zij zegt vanmiddag in NRC Handelsblad dat “de geloofwaardigheid van de omroep is geschonden”. Dat is een groot probleem voor de omroep, want haar populariteit en imago zijn gebaseerd op die geloofwaardigheid. De BBC is nu “instabiel” en dat kan de toekomst van de omroep serieus bedreigen, denkt Seaton.

Verontwaardiging over vertrekregeling Entwistle

Algemeen directeur Entwistle besloot zaterdag wegens de gang van zaken op te stappen. Hij acht zich als directeur eindverantwoordelijk voor de inhoud van Newsnight en noemt zijn besluit om op te stappen “het enige waardige dat ik kan doen”. Entwistle was nog maar een aantal maanden de directeur van de BBC.

Gisteravond erkende de BBC dat Entwistle een jaarsalaris van 450.000 pond meekrijgt. Britse politici reageerden ontzet op dat nieuws omdat Entwistle maar zo kort in dienst was. De omroep voert als reden aan dat Entwistle diverse zaken voor de BBC afhandelt, waaronder twee verhoren over misbruikschandalen.

    • Pim van den Dool