Mogelijk tijdelijke lening van 5 mld voor Griekenland

Nu het Griekse parlement het budget voor 2013 heeft goedgekeurd, met weer forse besparingen, is formeel de weg vrij voor eurolanden en IMF om Griekenland een nieuwe tranche van 31,5 miljard euro te lenen. Maar het is nog onduidelijk wanneer er een besluit komt.

Die tranche had al in september overgemaakt moeten worden. ,,Ik verzeker u dat we haar binnenkort krijgen,” zei de Griekse minister van Financiën Stournaras gisteren.

Vanavond komen de euroministers van Financiën bijeen. Maar de kans dat ze vanavond ook besluiten is klein. Dat ligt volgens betrokkenen niet aan een gebrek aan inzet van Griekse kant. Een onderhandelaar: „De Griekse economie is stilgevallen. Alle eurolanden vinden dat Griekenland twee jaar extra moet krijgen om zijn schulden af te betalen. Het probleem is alleen dat dit extra geld kost. De vraag is waar we dat vandaan halen.” Volgens de Duitse minister van Financiën Schauble is „komende weken geen besluit te verwachten”.

Vrijdag moet Griekenland ruim 5 miljard euro aan schulden aflossen, onder meer aan eurolanden zelf. Ook moeten salarissen worden betaald. Zonder de beloofde 31,5 miljard lukt dat niet en gaat het land failliet. Een hoge Europese ambtenaar verzekerde vrijdag dat „we hier tijdelijk iets op verzinnen. Griekenland blijft in de eurozone. We laten het land niet zomaar failliet gaan.” De 5 miljard kan deels komen uit zogeheten T-bills, korte-termijnleningen die de Griekse staat afsluit. Maar de rente is hoog. Bovendien willen alleen Griekse banken die leningen verstrekken – en die liggen zelf aan het infuus. Een ander deel van het benodigde geld kan komen uit een speciaal fonds met geld van eurolanden om de Griekse banken te herkapitaliseren. Ministers moeten hier speciaal toestemming voor geven.

De reden dat euroministers vanavond niet kunnen beslissen over de 31,5 miljard is dat zij en het IMF begin dit jaar beslisten dat de Griekse schuld in 2020 maximaal 120 procent van het bbp mag zijn. Door de voortdurende recessie, die zelfs een land als Duitsland treft, lukt dit niet. Het IMF wil een deel van deze schuld kwijtschelden. Eurolanden en de ECB weigeren.

    • Caroline de Gruyter