Kroonprins Nuis wint eindelijk zijn NK

Kjeld Nuis had afgelopen seizoen een abonnement op tweede plaatsen. Bij de NK afstanden in Thialf won het grote talent zijn eerste twee titels.

Hij staat al een paar jaar te boek als de kroonprins van het Nederlandse schaatsen. Maar na een tas vol zilveren medailles kan Kjeld Nuis zich nu eindelijk nationaal kampioen noemen. Met zijn titels op de 1.000 en 1.500 meter werd hij de grote man van de NK afstanden. „Kjeld is misschien wel de meest talentvolle schaatser die eraan komt”, zei Stefan Groothuis, die beide titels aan zijn ploeggenoot kwijtraakte.

Het zat allemaal niet tegen voor Nuis, die zaterdag in Thialf zijn 23ste verjaardag vierde met een zege op de schaatsmijl. Een belangrijk deel van de concurrenten had zichzelf uitgeschakeld, of haakte af door lichamelijke ongerief. Zaterdag, op de 1.500 meter, had Nuis ‘hulp’ gekregen van Koen Verweij, die weliswaar veruit de snelste tijd had gereden, maar werd gediskwalificeerd door een fout bij een wissel. Een andere kanshebber, olympisch kampioen Mark Tuitert, had zich met een scheurtje in een rib moeten afmelden. En tenslotte Groothuis zelf: hij kampt met de naweeën van een virus dat hij zes weken geleden opliep.

Maar Nuis wilde niets weten van omstandigheden die hij niet in de hand heeft: „Een titel is een titel.” Sterker: het stak hem dat zijn grote rivaal Tuitert na een valpartij tijdens een training niet kon starten. „Ik rij hem er liever af dan dat hij thuis op de bank zit”, sprak Nuis. „Ik wil graag laten zien dat ik sneller ben. Dat kon nu niet. Een blessure gun je niemand.”

De animositeit tussen Nuis en Tuitert ontstond toen de olympisch kampioen afgelopen zomer onverwacht besloot de ploeg van Jac Orie te verlaten voor een nieuw avontuur. Nuis was geschokt en boos op Tuitert. „Als iemand met wie je lekker hebt getraind onverwacht weggaat, dan is dat heel jammer”, zei hij.

Eindelijk staat Nuis nu op als nieuwe aanvoerder van een sterk contingent jonge rijders op de kortere afstanden. Toch heeft hij zelf dat gevoel nog niet. „Ik heb niet het gevoel dat ik Stefan aan het ontstijgen ben. Schrijf hem niet af, hij is sneller terug dan je denkt.”

Groothuis, regerend wereldkampioen sprint, moet voor het eerst in vijf jaar de eerste wereldbekerwedstrijden aan zich voorbij laten gaan, te beginnen in Heerenveen, komend weekeinde. „Bij bloedonderzoeken is gebleken dat ik leverontsteking heb gehad, en bloedarmoede. Dat heeft een flinke impact op je immuunsysteem. Ik wil nu eerst beter worden.”