Kortkolom sport

IJshockeyers hebben nog kans op Spelen

Rotterdam. De Nederlandse ijshockeyers hebben zich door een zege op Hongarije geplaatst voor het olympisch kwalificatietoernooi. De ploeg van interim-trainer Barry Smith was gisteravond in Boedapest met 7-6 te sterk voor de Hongaren. Nederland kwam al snel op achterstand, maar door treffers van Marco Postma, Ivy van den Heuvel en Kevin Bruijsten was het na de eerste periode 3-1 voor Nederland. Vlak voor tijd bogen de Hongaren de stand om (6-5), maar door treffers van Diederick Hagemeijer en Marcel Kars won Nederland alsnog. Het olympisch kwalificatietoernooi is volgend jaar. Het is nog niet bekend tegen wie het Nederlands team moet gaan spelen. (NRC)

Bobsleeërs Van Calker en Jansma dichtbij OS

Rotterdam. De Nederlandse bobsleeërs Edwin van Calker en Sybren Jansma hebben tijdens de eerste wereldbekerwedstrijden in het Amerikaanse Lake Placid een olympische nominatie veroverd in de tweemansbob. Na twee manches eindigden de twee op de zesde plaats. Dat was genoeg voor een nominatie voor de winterspelen van Sotsji 2014. De twee moeten nog wel vormbehoud tonen. In de viermansbob was Edwin van Calker minder succesvol. Daar eindigde hij als elfde, niet genoeg voor een olympische nominatie. (NRC)

Zege topclubs hockey mannenhoofdklasse

Rotterdam. De bovenste vijf hockeyclubs in de hoofdklasse hebben dit weekend hun wedstrijden gewonnen. Oranje Zwart, Rotterdam, Kampong, Bloemendaal en Amsterdam vergrootten daarmee de afstand tot de overige clubs. Het verschil tussen koploper Oranje Zwart en nummer vijf Amsterdam is slechts vier punten. Het gat tussen Amsterdam en buurman Pinoké, dat zesde staat, bedraagt zes punten. De beste vier ploegen in de competitie plaatsen zich voor de play-offs. (NRC)

Golfer McIlroy wint meeste prijzengeld

Rotterdam. De Noord-Ierse golfer Rory McIlroy heeft dit seizoen het meeste prijzengeld verzameld op de Amerikaanse én Europese tour. McIlroy is de tweede speler die daarin slaagt. Eerder lukte dat de Engelsman Luke Donald al in 2011. McIlroy won dit jaar onder meer zijn tweede Major, het PGA Championship. De Noord-Ier won dit jaar vijf proftoernooien, waarmee hij op de Europese tour ruim 3,5 miljoen euro aan prijzengeld verdiende. Op de Amerikaanse tour speelde hij ruim 8 miljoen bij elkaar. (NRC)

Marquez (19) wint ook slotrit Moto2-seizoen

Valencia. Motorcoureur Marc Marquez heeft gisteren op het circuit van Valencia de slotrace in de Moto2-klasse gewonnen. De 19-jarige Spanjaard liet voor eigen publiek zijn landgenoten Julian Simon en Nicolas Terol achter zich, die respectievelijk als tweede en derde eindigden. Marquez, vorig jaar tweede in zijn debuutjaar, behaalde twee weken geleden tijdens de grandprix van Australië al de wereldtitel. (Novum)