Kortkolom economie

Vopak boekt 20 procent hogere winst

Rotterdam. De winst van het Rotterdamse tankopslagbedrijf Vopak is opnieuw flink toegenomen. In het derde kwartaal van dit jaar steeg de winst met 19 procent tot 144 miljoen euro. Ondanks onzekerheden over de mondiale economie blijft het concern verder uitbreiden. De winststijging in het afgelopen kwartaal is vooral te danken aan de prestaties in Nederland en Azië. Bij de divisie Nederland nam het bedrijfsresultaat in het derde kwartaal toe met 21 procent tot 50,8 miljoen euro. In Azië steeg het bedrijfsresultaat met 26 procent tot 56,6 miljoen euro. Het bedrijf rekent dit jaar op een winst van 725 tot 800 miljoen euro. In 2016 zal de mijlpaal van 1 miljard euro worden bereikt, aldus topman Eelco Hoekstra vanochtend in een toelichting op de cijfers. (NRC)

DSM verkoopt plasticactiviteiten

Rotterdam. DSM heeft overeenstemming bereikt over de verkoop van het bedrijfsonderdeel DEX Plastomers uit Geleen. Koper van de joint venture is het Oostenrijkse Borealis. Volgens DSM is de verkoop van het bedrijf een onderdeel van de strategie om zich meer te concentreren op het gebied van gezondheid, voeding en materialen. Dat maakten de bedrijven vanochtend bekend zonder financiële details te melden. DEXPlastomers heeft naar verwachting dit jaar een omzet van ongeveer 180 miljoen euro. Bij het bedrijf werken 95 mensen. De verkoop is nog wel onder voorbehoud van goedkeuring door de autoriteiten. Naar verwachting wordt de koop in de eerste drie maanden van volgend jaar afgerond. (Novum)