Kortkolom cultuur

Biografie Hermans komt uit in 2013

Rotterdam. Het eerste deel van de langverwachte biografie van Willem Frederik Hermans verschijnt in september volgend jaar. Dat vertelde biograaf Willem Otterspeer (1950) vrijdagmiddag in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Daar werd een kleine tentoonstelling van het fotowerk van de in 1995 overleden auteur geopend. Otterspeer werkt al sinds 1999 aan de tweedelige biografie. Dat hij er zoveel tijd voor nodig heeft, kwam hem geregeld op kritiek te staan. Hermans’ roman De donkere kamer van Damokles wordt deze maand in een oplage van 900.000 exemplaren verspreid. (NRC)

Zangeres Miggy (51) overleden

Rotterdam. Zangeres Miggy (pseudoniem voor Marina van der Rijk) is woensdag op 51-jarige leeftijd overleden. Miggy was verantwoordelijk voor de grote hit Annie (Hou Jij M’n Tassie Even Vast), eind 1981. Het nummer, dat was geschreven door door Clemens Duijnstee en trompettist Cor Willems, was Miggy’s enige hit. Een houseremix in 1989 leverde nieuwe aandacht op, maar werd geen succes. (Novum)

Australische band INXS stopt

Rotterdam. De Australische rockband INXS stopt. Tijdens een optreden in Perth zondag zei de groep dat het hun laatste concert ooit was. Drummer Jon Farriss bedankte het publiek voor alle steun door de jaren heen. De band werd zo’n 33 jaar geleden opgericht in Sydney. Na de dood van zanger Michael Hutchence, die in 1997 zelfmoord pleegde, gingen de bandleden door met verschillende andere zangers. INXS werd bekend met nummers als Never Tear Us Apart en Need You Tonight. (Novum)

MTV Awards voor Taylor Swift en Bieber

Rotterdam. Taylor Swift en Justin Bieber waren zondagavond de grote winnaars van de MTV Europe Music Awards. Beiden mochten tijdens de prijsuitreiking in Frankfurt drie awards mee naar huis nemen. Swift werd bekroond tot beste vrouwelijke artiest, ‘best live’ en ‘best look’. Tieneridool Justin Bieber won de awards voor beste world stage, beste popartiest en beste mannelijke artiest. (Novum)