Kortkolom buitenland

Politie Paraguay doet grote drugsvangst

ASUNCIõN. De Paraguayaanse autoriteiten hebben bijna 1.700 kilo cocaïne buitgemaakt in het noordoosten van het land. De politie trof een illegale landingsbaan aan, evenals wapens en kleine vliegtuigjes. Twintig mensen zijn gearresteerd, onder wie Ezequiel de Souza, de meest gezochte man van Paraguay, en de Boliviaanse drugsbaas Marco Antonio Rocca Ali. De mannen stonden op het punt de cocaïne in een vliegtuigje te laden met als bestemming Brazilië. Het is de grootste drugsvangst in Paraguay dit jaar. (BBC)

Australië onderzoekt seksueel misbruik

Canberra. De Australische regering heeft vanmorgen een omvangrijk nationaal onderzoek aangekondigd naar het seksueel misbruik van kinderen binnen tal van instituties. Premier Julia Gillard verklaarde dit nadat eind vorige week een hoge politiefunctionaris de katholieke kerk in New South Wales ervan had beschuldigd misbruikzaken in de doofpot te willen stoppen. Het onderzoek richt zich ook op andere religieuze groeperingen, opvanghuizen van de staat en particuliere hulporganisaties. (BBC)

Celstraf voor geweld bij anti-Poetinprotest

Moskou. In Moskou is vrijdag de eerste van achttien betogers veroordeeld die zijn aangeklaagd na de uit de hand gelopen straatprotesten in de Russische hoofdstad in mei. Daarbij ontaardde een grote anti-Poetindemonstratie in rellen met de oproerpolitie. Maksim Loezjanin, die als enige schuld heeft bekend, krijgt 4,5 jaar strafkolonie, omdat hij een agent zou hebben gemolesteerd. Leiders van de Russische oppositie noemen de straf hoog en vinden dat ook het optreden van de oproerpolitie moet worden onderzocht. (NRC)

Tweede ronde nodig in Slovenië

Ljubljana. De voormalige centrum-linkse premier Borut Pahur heeft gisteren de presidentsverkiezingen in Slovenië gewonnen, maar er is een tweede ronde nodig omdat hij geen absolute meerderheid heeft behaald. Pahur zal het op 2 december moeten opnemen tegen de nummer twee van gisteren, huidig president Danilo Turk. Turk is ook links, maar wordt gesteund door een andere oppositiepartij. De kandidaat van de regerende centrum-rechtse partij werd op afstand derde. Het presidentschap in Slovenië is een grotendeels ceremoniële functie. (Reuters)

President CAR laat eigen zoon arresteren

Bengui. De president van de Centraal Afrikaanse Republiek, François Bozizé, heeft zijn zoon laten arresteren omdat die een hotelrekening van 12.000 euro niet heeft betaald. Dat heeft een anonieme bron bij de politie zaterdag gezegd. „Hij heeft een aantal dagen doorgebracht in Ledger Plaza en heeft de rekening voor de kamer, de maaltijden en andere diensten niet betaald.” Toen de hotelmanager hem vroeg te betalen, weigerde hij, zei de bron. Volgens hem is de zoon van Bozizé zeker niet de enige hoge regeringsfunctionaris die schulden heeft bij het hotel. (AFP)