Kortkolom binnenland

Geen inzage tevoren bij reality-tv VUmc

Amsterdam. Patiënten die in het VUmc gefilmd werden voor het realityprogramma 24 uur tussen leven en dood, mochten alleen de beelden zien die voor uitzending waren bedoeld. Het ruwe beeldmateriaal mocht hun niet worden getoond, hadden producent Eyeworks en het Amsterdamse ziekenhuis afgesproken, om te voorkomen dat beelden bij medische fouten als bewijsmateriaal zouden dienen. Dat blijkt uit stukken van het College Bescherming Persoonsgegevens die in handen zijn van NU.nl. Het programma werd in februari al na één uitzending van de televisie gehaald, na commotie die ontstond over de schending van privacy van patiënten. (Novum)

Overleg over meer toezicht school op zee

Rotterdam. Het ministerie van Onderwijs overlegt met de organisatie van leerplichtambtenaren Ingrado over het initiatief ‘School at Sea’, een zes maanden durend zeil- en lesprogramma waarbij vwo-leerlingen van verschillende scholen naar de Caraïben varen en terug. Een bezwaar is volgens het ministerie dat de inspectie niet goed toezicht kan houden op het onderwijs aan boord. Na de eerste reis, afgelopen winter, bleven 6 van de 33 deelnemers zitten, meer dan gemiddeld. Dit schooljaar maken 61 scholieren de reis. Volgens School at Sea zijn de afspraken met scholen aangescherpt. (NRC)

Oud-PVV’er richt nieuwe partij op

Rotterdam. Voormalig PVV’er Daniël van der Stoep heeft een nieuwe politieke partij opgericht. De partij van de Europarlementariër heet Artikel 50, zo meldde hij gisteren. De naam verwijst naar het artikel uit het Verdrag van Lissabon waarin staat dat landen zich uit de Europese Unie mogen terugtrekken. Van der Stoep zit sinds december vorig jaar als onafhankelijk lid in het Europarlement. Hij was niet meer welkom bij de PVV nadat hij dronken een aanrijding had veroorzaakt. (Novum)