Kopstuk Al-Qaeda wint beroep in uitleveringszaak - tegenslag Britse regering

Foto AP / Matt Dunham

De radicale moslimpredikant Abu Qataba heeft zijn hoger beroep tegen uitzetting van Groot-Brittannië gewonnen, zo meldt persbureau AP. Qatada is een islamitische extremist uit Jordanië die wordt gezien als een van de belangrijkste agenten voor Al-Qaeda.

Een speciale commissie heeft de deportatie van Abu Qatada nu geblokkeerd. De rechtbank oordeelde dat er een “reëel risico” is dat bewijs verkregen door marteling van twee andere mannen in Jordanië tegen hem zou worden gebruikt.

Groot-Brittannië en Abu Qataba in felle juridische strijd

De beslissing is een tegenslag voor de Britse regering. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zei in een verklaring het “zeer oneens” te zijn met de uitspraak. De regering van Groot-Brittannië wil Abu Qatada al jaren uitzetten om hem te laten berechten voor terrorisme. Het land en de geestelijke zijn al ruim een decennium verwikkeld in een felle juridische strijd.

Op grond van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens mogen burgers namelijk niet worden uitgeleverd aan landen waar ze mogelijk worden gemarteld. Weliswaar heeft Londen met Jordanië en enige andere landen in het Midden-Oosten overeenkomsten gesloten waarin die landen beloven verdachten correct te behandelen, maar Britse rechters nemen zulke verzekeringen niet serieus.

Rechterhand van Osama Bin Laden

Al Qataba wordt ook wel de rechterhand van Osama Bin Laden in Europa genoemd. Hij is in 2002 gearresteerd en heeft zeven jaar in hechtenis gezeten zonder aanklacht. De Britse minister van Binnenlandse Zaken Theresa May heeft eerder gezegd te willen dat Abu Qataba “voorgoed uit Groot-Brittannië verdwijnt”.

    • Mirjam Remie