Kluchtige sketches en variéténummers wekken vertedering

Door Henk van Gelder

‘De tijd gaat altijd door”, zegt Snip tegen Snap, „maar wij niet. Wij gaan voorbij.”

Snip en Snap waren de in soepjurken gehulde kwebbeldames die zo’n dertig jaar lang met massaal succes werden gespeeld door de revuekomieken Willy Walden en Piet Muyselaar.

Ze herleven nu in de voorstelling Ja, dit is revue! van het Amsterdams Kleinkunstfestival die sinds vorige week op tournee is door het hele land. Burt Lamaker en Stan Limburg vertolken de hoofdrollen in een weemoedig getint weefwerk van schrijfster Femke Krist. Zij vervlocht historische scènes en liedjes met de fictieve nadagen van twee sterren uit een theatergenre – kluchtige sketches, variéténummers, zang en dans – dat allang niet meer bestaat, maar nog steeds tot de verbeelding lijkt te spreken.

Zo kijkt een groot publiek dezer dagen vertederd terug op iets betoverends dat door steeds minder mensen ooit echt met eigen ogen is gezien. Zie ook het verrassend grote succes van de tv-serie Moeder ik wil bij de revue van Omroep Max: gemiddeld 1,6 miljoen kijkers per week.

Minder dicht op de ware revuegeschiedenis zit de voorstelling Het Jubileum van toneelgroep Het Volk – over drie ietwat wereldvreemde wezen die in een vaag voorgeborchte een revue spelen die meer op een negentiende-eeuws panopticum lijkt dan op iets Snip & Snap-achtigs. Maar de danspasjes, de samenspraakjes en de onechte lachjes verwijzen er wel naar. Hoewel dit een revue is waarbij het publiek al jarenlang wegblijft.

De laatste bezoeker zat ooit dood in zijn stoel en is nu opgezet. „Ook als er niemand naar je kijkt, moet de show gewoon door”, luidt hier het motto.

In de hoekige humorstijl van Het Volk spelen de vaste acteurs Bert Bunschoten en Joep en Wigbolt Kruijver een vertelling die tegelijk naar hun eigen situatie verwijst. Het Volk krijgt binnenkort geen subsidie meer en moet na 37 jaar stoppen. Eén van de drie gaat met pensioen; de twee anderen willen in afgeslankte vorm verder. Maar de doodshoofden die ze in de slotscène opzetten, zijn veelbetekenend: Het Volk verdwijnt. Zoals ook de revue is verdwenen.

Inl: amsterdamskleinkunstfestival.nl en kikproductions.nl

    • Henk van Gelder