Kippen voor een kwartje

Aardslui koken: soep op de inductiekookplaat.
Aardslui koken: soep op de inductiekookplaat.

Als koken zoveel kost als autorijden kookt iedereen in snelkookpannen. Maar koken kost weinig. Het is waarschijnlijk een van de redenen waarom receptenschrijvers zich nooit meer dan drie woorden lang bezig houden met techniek en energie. Het hier eerder genoemde Handboek Oven valt er zelfs om op. Wie wijzer wil worden van wat een oven doet en daartoe dit boek in huis haalt zit met een zeperd. Alleen ovenschotels en gebak. Over ovens vrijwel niets. Waarom en wanneer moet je een oven voorwarmen?

Ik heb een huisbakker die al veertig jaar het brood voor zijn gezin bakt en altijd in een voorverwarmde oven, zo gek gekregen om het voorwarmen een keer na te laten. Hij was er zelf verbaasd over. Licht verschil in kleur van de korst, verder geen enkel verschil in structuur en smaak. Waarom warmde hij dan voor? Omdat iedereen het doet. Want het staat geschreven.

Fabrikanten denken ook dat het ons niet schelen kan en verzuimen in gebruiksaanwijzingen uit te leggen hoe hun machines en kookgerei werken. In een boekje bij een nieuwe keukenmachine die ook koken kan, de SuperChef van Espressions, staat doodleuk dat er iets kan aanbranden in de mengkan, maar dat het niet erg is want aanbaksel laat zich makkelijk verwijderen van de bodem. Ik vraag de importeur hoe de verwarming in de machine werkt. Je hebt er die met inductie werken. Deze niet. Gloeispiraal, zegt hij, en hij bedankt voor mijn opmerking dat het recept voor aardappelpuree in de bijsluiter bij de machine niet deugt, gaan ze aanpassen. En dat aanbranden? Ja dat blijft.

Koks maken zich nooit druk over energiegebruik. Alleen kampeerders in de kou en ver van de bewoonde wereld kunnen zich er – zelfs tot in het wetenschapkatern van deze krant – om bekommeren. Energiegebruik is bij elektrisch koken te meten door een instrument tussen stopcontact en stekker. Zo’n metertje heeft niemand in huis en aan de hand van gegevens over het kooktoestel is het hooguit ruw te schatten. Maar ik kreeg een fabrikant zo gek om nauwkeurig mijn kippensoep na te maken in dezelfde pan als de mijne, om mij te vertellen wat de soep aan stroom kost.

Vier liter voortreffelijke kippensoep van twee soepkippen, bereid op de warmhoudstand van een inductiekookplaat. Het is het ideale aardsluie koken waarbij je zelf van huis kan. Terug thuis is de soep klaar. Wat in de pan zit wordt niet warmer gestookt dan hooguit 80 graden. En dat dan vier uur lang. Wat kost me dat, Atag?

De leverancier van de kookplaat doet wat ik voorstel en stelt vast dat voor vier liter kippensoep met twee kippen in vier uur 1 kilowatt stroom is gebruikt. Kost 23 cent.

Wouter Klootwijk schrijft wekelijks op deze plek over eten en keukenbenodigdheden.