Kickboksen crimineel of juist goed voor je opvoeding?

NLD-20050305-BEVERWIJK: Op het Vechtsportgala in Beverwijk wordt zaterdag een demonstratie Kickboksen gegeven. ANP FOTO/RICK NEDERSTICHT
NLD-20050305-BEVERWIJK: Op het Vechtsportgala in Beverwijk wordt zaterdag een demonstratie Kickboksen gegeven. ANP FOTO/RICK NEDERSTICHT Demonstratie tijdens het vechtsportgala in Beverwijk. Foto ANP / Rick Nedersticht

Het imago van de Nederlandse kickbokswereld heeft een flinke, nieuwe deuk opgelopen na het incident van afgelopen weekend in Veghel. Daar viel een dode, toen een ruzie bij een kickboksgala uitmondde in een schietpartij. En het is niet de eerste keer dat het zo uit de hand liep. Waar ligt dat aan?

Bep Hermans, medewerkster bij Sporthal De Weeren in Amsterdam-Noord tast in het duister. Hermans:

“Er zijn altijd opstootjes bij dat soort gala’s, maar waar het precies aan ligt weet ik niet. Er hoeft maar één iemand te zijn met een slok te veel op en de vlam slaat in de pan.”

Een jaar geleden was Hermans zelf betrokken bij de organisatie van een kickboksgala in De Weeren. “Dat verliep zonder problemen”, kan ze opgelucht zeggen. “We moesten wel heel wat voorzorgsmaatregelen treffen”, voegt Hermans eraan toe.

‘Criminaliteit verweven met vechtsport’

En die voorzorgsmaatregelen waren er niet voor niets. Zo vielen er ruim een jaar geleden tien slachtoffers, onder wie een zwaargewonde bij een kickboksgala in Hoorn.

Een jaar daarvoor bleek dat een zware crimineel vanuit de gevangenis een vechtsportgala organiseerde in Amsterdam, de 41-jarige Ron Nyqvist. Nyqvist is veroordeeld voor een dubbele moord. Momenteel zit hij een celstraf uit van twintig jaar, maar dat weerhield hem er niet van leiding te geven aan de organisatie van het freefightgala Golden Glory in de Passenger Terminal in Amsterdam. Parool-journalist Paul Vugts schreef naar aanleiding hierover:

“Dat een beruchte crimineel één van de twee grootste organisatiebureaus van vechtsportgala’s leidt, is tekenend voor de verwevenheid van het steeds populairdere kickboksen en freefight met de onderwereld.”

Gemeenten gaan in verzet

Om precies de door Vugts genoemde reden riep burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam de organisatie van vechtgala’s in zijn stad een halt toe. Ze zouden “netwerkbijeenkomsten zijn voor criminelen”, stelde Van der Laan in 2010. Zijn betoog baseerde Van der Laan op de bevindingen van een politieonderzoek naar vechtsportgala’s in zijn stad. Naar aanleiding hiervan werden de algemene plaatselijke verordeningen aangepast.

Van der Laan was niet de enige die in actie kwam tegen de ongeregeldheden die kickboksgala’s met zich meebrachten. Ook in Hoorn en Rotterdam kwamen burgervaders hiertegen in opstand.

In Hoorn werd een verbod van twee jaar opgelegd op het organiseren van kickboksgala’s. In Rotterdam werd de organisatie van een groots gala tegengehouden, omdat de vergunning niet voldeed aan de gestelde voorwaarden. Eerder dit jaar paste de burgemeester van Leeuwarden de regels aan om vechtsportgala’s te kunnen weren.

‘Door kickboksen komen veel jongeren juist níet met justitie in aanraking’

Volgens Fred Royers, oud-kickbokser en sportverslaggever, wordt met alle maatregelen tegen kickboksgala juist de meerwaarde van de sport ondermijnt. In een opiniestuk voor nrc.next vroeg de oud-kickbokser zich in 2010 af waarom “een bloeiende tak van sport moet boeten voor een paar rotte appels”.

En dat het slechts enkele rotte appels betrof, wist Royers zeker. De sport zou namelijk een enorm opvoedkundig belang hebben. Royers:

“Respect voor je eigen lichaam en dat van anderen, discipline via de hiërarchische structuur van deze sport en besef van de hier in Nederland geldende normen en waarden. Juist door de vele opvoedkundige componenten in de vechtsport komen veel naar een gevoel van eigenwaarde snakkende jongeren níét in aanraking met justitie. Maar daar wordt voor het gemak aan voorbijgegaan.”

Hermans ziet in tegenstelling tot Royers wel meer problemen binnen de sport zelf. “Als we een ander sportevenement organiseren, hebben we nergens last van. Korfbal-, basketbal- en handbaltoernooien verlopen altijd prima.”

Dat kickboksen een vechtsport is, zou er zeker mee te maken kunnen hebben stelt Hermans. Maar, benadrukt ze, dat is nooit zeker. “Bij voetbal lopen er immers ook een hoop hooligans rond.”

    • Jeannine Julen