Johan Cruijff is bijna klaar bij Ajax

Met Edwin van der Sar als beoogd algemeen directeur heeft Johan Cruijff op bijna alle bepalende posities bij Ajax geestverwanten weten te positioneren. En dus is het mooi geweest. „Mijn werk bij Ajax zit er bijna op”, stelt Cruijff vandaag in zijn column in De Telegraaf.

Oud-doelman Van der Sar zal als directeur worden bijgestaan door ondernemer Michael Kinsbergen, zo maakte Ajax vrijdag bekend. Cruijff: „Als Van der Sar in de toekomst is ingewerkt, zou het Ajaxmodel eigenlijk de basis voor de rest van het Nederlands voetbal moeten worden. Dus oud-spelers met kwaliteit in combinatie met specialisten.”

Dat Van der Sar onervaren is als bestuurder „zegt me weinig”, aldus Cruijff. „Voor mij is een diploma niet belangrijk, het gaat erom wat iemand weet.”

Cruijffs bemoeienis met Ajax begon twee jaar geleden na een afgang in de Champions League tegen Real Madrid. Zijn conflictueuze periode als commissaris van de club kwam in april dit jaar tot een einde na een crisis over de aanstelling van een directeur. Sindsdien oefent Cruijff vooral invloed uit via vertrouwelingen.