‘Jammer, maar die vlieger gaat dus niet op’

Dorian van Rijsselberghe vierde geen feest toen hij hoorde dat windsurfen terugkeert op de Spelen. Hij was al overgestapt naar het kitesurfen.

None

Toen Dorian van Rijsselberghe afgelopen zomer met losse handen over de finish zeilde voor de kust van Weymouth, ging hij de geschiedenis in als de laatste olympische winnaar in het windsurfen. Dacht hij. In 2016, tijdens de Spelen van Rio de Janeiro, zou zijn sport immers worden ingeruild voor het spectaculaire kitesurfen. De Texelaar, nooit te beroerd om nieuwe uitdagingen aan te gaan, aarzelde geen moment: hij stapte direct over naar de nieuwe sport en deed zelfs al mee aan het WK, waar hij als 66ste eindigde.

Tot zijn verbazing werd de beslissing zaterdag teruggedraaid: Van Rijsselberghe kan in Rio gewoon zijn olympische titel als windsurfer verdedigen.

Ben je blij met dit besluit van de internationale zeilfederatie?

„Het is een aparte gewaarwording, dat het op zo’n manier moet. Vooral dat het ten koste gaat van het kitesurfen vind ik jammer. Ik had het daar prima naar mijn zin en ik had graag willen kijken hoe ver ik het had kunnen schoppen. Maar die vlieger gaat dus niet op.”

Wat vind je van de manier waarop dit is aangepakt?

„Dit komt natuurlijk vrij amateuristisch over. Mensen die van buitenaf kijken begrijpen er geen donder meer van. Eerst wel, dan niet, nu weer wel. Het is niet goed om steeds te wisselen.”

Je klinkt alsof je weinig trek hebt in weer vier jaar windsurfen.

„Nee, ik kan redelijk surfen, dus er is nog hoop. Ik heb natuurlijk heel veel plezier in deze sport, en altijd gehad. Dus dat moet niet zo heel moeilijk zijn. Maar die uitdaging van het kitesurfen wilde ik wel aangaan. Ik moet mijzelf nu op een andere manier gaan prikkelen om er weer een goed resultaat uit te krijgen. Maar ik ga proberen er vier prachtige jaren van te maken en zoveel mogelijk te leren. Je moet vooruitgang blijven boeken. Dat wordt de grootste opdracht.”

Had je hier nog rekening mee gehouden? Iedereen was ervan overtuigd dat het over en uit was met het windsurfen.

„Nee, ik had er wel een klein beetje rekening mee gehouden. Dat hoort ook wel bij mij: always expect the unexpected.”

Wat deed je toen je het nieuws hoorde? Heb je je coach gesproken, Aaron McIntosh?

,,Ik heb hem meteen gebeld om te overleggen. Ik zei: wat denk je ervan? Hij zei: dit is wat je kan, we gaan er weer iets moois van maken.”

In Weymouth, afgelopen zomer, waren de omstandigheden goed voor jou, met veel wind. Hoe is dat over vier jaar in Rio?

„Ik heb nog nooit in Rio gesurft, wel in Brazilië. De plaats waar tijdens de Spelen wordt gezeild is geen plek waar het veel waait. Wat dat betreft wordt het vergelijkbaar met Qingdao, waar tijdens de Spelen van Peking ook nauwelijks wind stond. Niet ideaal dus.”

    • Rob Schoof