Israëlische leger bestookt doelen in Syrië na nieuwe mortierinslag

Israëlische tanks op de door Israël bezette Golanhoogvlakte. De foto is van begin deze maand. Foto AFP / Menahem Kahana

Het Israëlische leger heeft vanmiddag gericht doelen in Syrië bestookt in reactie op het inslaan van een mortier vanuit Syrië op de door Israël bezette Golanhoogvlakte. Dat heeft het leger vanmiddag bekendgemaakt.

Gisteren loste het Israëlische leger al waarschuwingsschoten nadat mortieren een militaire post van Israël op de Golan hadden geraakt.

De inslag van vanmiddag richtte volgens Israël geen schade aan. Het leger reageerde dit keer niet met waarschuwingsschoten, maar met tankvuur en wist naar eigen zeggen de bron van het mortiervuur te raken.

Twitter avatar IDFSpokesperson IDF IDF responds to mortar shell fired from #Syria into Golan Heights http://t.co/aTTlmod6

‘Israël moet reageren, maar wil geen partij zijn in oorlog’

Het is logisch dat het Israëlische leger reageert op mortieren afkomstig uit Syrië, zegt onze correspondent Leonie van Nierop. Begin volgend jaar worden parlementsverkiezingen gehouden in Israël en dus kan de regering-Netanyahu niet het beeld laten ontstaan dat Israël zich laat beschieten, legt ze uit. Maar echt betrokken raken bij de burgeroorlog in Syrië wil Israël niet, benadrukt Van Nierop.

De afgelopen week waren er al geregeld incidenten aan op Israëlisch-Syrische grens. Vrijdag sloegen er ook een aantal verdwaalde mortiergranaten in en vorige week dinsdag deed een Syrische kogel een landmijn op de bezette Golan ontploffen. Maandag werd een Israëlische legerjeep geraakt door kogels.

Vorige week reden ook drie Syrische tanks het grensgebied in dat door troepen van de Verenigde Naties wordt bewaakt en waar volgens de in 1974 overeengekomen wapenstilstand geen Syrische troepen mogen komen. Hoewel Syrië het gebied terug wil, is het al decennia lang rustig langs de grens.

    • Pim van den Dool