Israël vuurt raket af op Syrië na inslag granaten

Het Israëlische leger heeft zondag een raket op Syrië afgevuurd.

Israël heeft voor het eerst waarschuwingsschoten richting Syrië gelost, nadat er opnieuw Syrische mortiergranaten insloegen op de Hoogvlakte van Golan, die sinds 1967 door Israël wordt bezet.

De raket werd afgevuurd als waarschuwingsschot nadat een verdwaalde mortiergranaat uit Syrië een militaire post op de Golan-hoogten had geraakt. Er zijn in Israël geen meldingen van gewonden of schade.

Israël heeft Syrië eerder gewaarschuwd dat het conflict zich niet moet uitbreiden naar de Golan-hoogte, dat precies tussen beide landen in ligt. Het geweld tussen het Syrische leger en opstandelingen raakt Israël steeds vaker. Vrijdag sloegen er ook verdwaalde mortiergranaten in, dinsdag deed een Syrische kogel een landmijn op de bezette Golan ontploffen. Maandag werd een Israëlische legerjeep geraakt door kogels.

Vorige week reden drie Syrische tanks het grensgebied in dat door troepen van de Verenigde Naties wordt bewaakt en waar volgens de in 1974 overeengekomen wapenstilstand geen Syrische troepen mogen komen.

Hoewel Syrië het gebied terugwil, is het al decennialang rustig langs de grens. Israël veroverde de Golan-hoogten op Syrië in de Zesdaagse Oorlog in 1967. Syrië gebruikte de hoogvlakte om van daar Israëlische dorpen te bestoken. In 1981 annexeerde Israël het gebied, hoewel deze strategische zet nooit internationale erkenning kreeg. reuters