Irak ziet af van wapenaankoop Rusland

Irak heeft een recente wapendeal met Rusland ter waarde van 4,2 miljard dollar geannuleerd. Er zijn vermoedens van corruptie gerezen, zei een woordvoerder van de Iraakse premier Nouri al-Maliki zaterdag als motivatie voor het besluit.

De begin vorige maand aangekondigde verkoop (van gevechtshelikopters en luchtdoelraketten) betekende een doorbraak voor de Russische wapenindustrie. Onder Saddam Hussein was Irak een belangrijke klant, maar na diens afzetting in 2003 door een Amerikaanse en Britse legermacht verloor de Russische wapenindustrie haar positie – ten gunste van Amerikaanse en Britse concerns.

Juist vorige week werd de Russische minister van Defensie, Anatoli Serdjoekov, ontslagen, volgens president Poetin wegens een onderzoek naar corruptiebeschuldigingen. Of het gedwongen vertrek van de minister verband houdt met het schrappen van de wapenovereenkomst met Irak, is niet duidelijk. In Irak zelf hebben parlementsleden en media eerder melding gemaakt van smeergeldpraktijken van Iraakse zijde rond de wapendeal.

Een anonieme bron binnen de Russische wapenindustrie zei gisteren tegen het Russische persbureau Interfax dat Irak de overeenkomst had geannuleerd onder druk van de Verenigde Staten. „De verklaring van Irak is tot stand gekomen door toedoen van de VS, die deze deal ongedaan willen maken.” (AFP, Reuters)