Hu draagt ook legertaak over aan Xi

De Chinese president Hu Jintao (69) draagt woensdag niet alleen het partijleiderschap over aan zijn opvolger Xi Jinping, maar ook het voorzitterschap van de Militaire Commissie, het hoogste partijorgaan dat het Chinese leger leidt. Het presidentschap, in feite de minst belangrijke van Hu ’s drie functies, draagt hij in maart volgend jaar over.

Door nu zijn twee voornaamste politieke functies over te dragen, wil Hu de machtsoverdracht zo soepel mogelijk laten verlopen, zeggen bronnen op het partijcongres dat in Beijing wordt gehouden. Hu breekt met een traditie dat partijleiders na hun aftreden nog lang rechtstreeks of indirect invloed willen blijven uitoefenen. Toen Hu tien jaar geleden Jiang Zemin opvolgde, bleef deze nog twee jaar aan als voorzitter van de Militaire Commissie. Volgens de historicus Zhang Lifan is de overdracht van twee van de drie functies „misschien wel Hu’s belangrijkste bijdrage aan politieke hervorming”.