Hoera, een haai! Mag ik alsjeblieft het water in?

Freek is dolblij een witte haai met zwarte kraaloogjes te ontmoeten.
Freek is dolblij een witte haai met zwarte kraaloogjes te ontmoeten.

Freek In Het Wild Ned. 3, 18.10-18.23

Hij is al een bekend gezicht: bioloog Freek Vonk. Type Crocodile Dundee, maar dan zonder hoed en met een vers proefschrift in zijn achterzak over de werkingen van slangengif.

Freek doet het uitstekend bij praatprogramma’s als De wereld draait door en GIEL. Daarnaast presenteert hij ook programma’s voor National Geographic, de VPRO en schrijft hij columns over aparte beesten. En nu werpt hij zich voor de haaien. Voor zijn nieuwe kinderserie Freek in het Wild gaat de enthousiaste bioloog niet alleen naar Afrika en het Surinaamse regenwoud maar klimt hij in een kooi om in de Zuid-Afrikaanse zee de witte haai te observeren.

Op de klanken van de film Jaws (to-da...to-da...to-da-to-da-to-da) zien we hoe Freek urenlang in het water hangt, wachtend op een...zeeleeuw. Zijn missie is niet meteen succesvol. Pas in een andere baai heeft hij meer geluk. Een enorme joekel zwemt langs. We zien zijn tanden glinsteren als hij in de lucht hapt. „Jezus, wat een beest!” gilt Freek vanaf de boot. „Dit is een kinderdroom die uitkomt...Ik wil de kooi in!”

Een reactie die je van de meesten niet zult horen. Maar daarvoor is Freek natuurlijk Freek. Van slang tot vogelspin, hij houdt van dieren. En hij kan er leuk over vertellen. Mét moraal bovendien: „Haaien zijn nog veel gaver dan ik ze al vond”, concludeert Freek na zijn avontuur. En met een vrolijk „Dit was Freek, lator”, sluit hij dit korte programma af.