Hoe ontstond De donkere kamer van Damokles?

Nog tot met 30 november leest Nederland Willem Frederik Hermans’ De donkere kamer van Damokles. Maar hoe ontstond het boek? Het Huygens Instituut, verantwoordelijk voor Hermans’ Volledige Werken, geeft antwoord. ‘De donkere kamer van Damokles maak ik eigenlijk alleen af omdat ik het idee zo mooi vind: een in ongelukkige omstandigheden geboren jongeman heeft een hoge

Lex Schoorel in Als twee druppels water, de verfilming van De donkere kamer van Damokles

Nog tot met 30 november leest Nederland Willem Frederik Hermans’ De donkere kamer van Damokles. Maar hoe ontstond het boek? Het Huygens Instituut, verantwoordelijk voor Hermans’ Volledige Werken, geeft antwoord.

‘De donkere kamer van Damokles maak ik eigenlijk alleen af omdat ik het idee zo mooi vind: een in ongelukkige omstandigheden geboren jongeman heeft een hoge stem en geen baard. Hij wordt hierom veracht.’

Dat Willem Frederik Hermans het op een bepaald moment wel gehad had met het afronden van zijn roman De donkere kamer van Damokles was al langer bekend. In de quote hierboven legt hij aan collega-schrijver Gust Gils uit waarom hij toch doorzette. Het leverde een van de meest gewaardeerde romans uit de Nederlandse literatuur op en het staat nu een maand centraal tijdens de actie Nederland Leest. Het Huygens Instituut legt in onderstaand filmpje uit hoe de roman tot stand kwam:

 

 

    • Sebastiaan Kort