Grijs en rustig

Vannacht is de enige nacht komende week dat er geen risico is op mist. Een storing zorgt voor bewolking in vrijwel het hele land, met uitzondering van Limburg, met hier nog echt lage temperaturen, rond de 2 graden.

Morgenochtend houdt het aan zee snel op met spetteren en vanuit het zuiden breiden opklaringen zich uit gedurende de dag. Het wordt 9 tot 11 graden van noord naar zuid, met wellicht in het uiterste noorden de gehele dag bewolkt weer.

De rest van de week is het rustig najaarsweer, met hier en daar soms hardnekkig ochtendgrijs. Geleidelijk wordt het steeds wat frisser.

Na een periode met behoorlijke wisselvalligheid is het nu de beurt aan het najaarsweer van het rustiger soort. Dit alles dankzij een hogedrukgebied dat de gehele week boven ons land blijft liggen.

Toch is een hogedrukgebied in dit jaargetijde geen garantie voor zonnig weer. In de steeds langere nachten ontstaat gemakkelijk mist of lage bewolking en overdag heeft de steeds zwakker wordende zon soms moeite om dit vocht op te ruimen.

Wat je dan overdag vaak ziet is dat er plekken zijn waar de zon gelijk schijnt, of waar het ochtendgrijs snel verdwijnt, maar dat er soms ook gebieden zijn waar het grijs zo hardnekkig is, dat de zon dit niet weggebrand krijgt. Een kat en muisspel waar we de komende dagen toeschouwer van mogen zijn.