Griekse parlement stemt in met begroting - ‘vooruitzicht blijft somber’

De Griekse premier Samaras en parlementariërs klappen nadat er is gestemd over de begroting met 2013. Die kwam er met een ruime meerderheid doorheen. Foto Reuters / Yorgos Karahalis

De sobere Griekse begroting voor volgend jaar is vannacht met een ruime meerderheid goedgekeurd door het Griekse parlement. Dat betekent dat de weg vrij is voor een nieuwe lening van 31,5 miljard euro, als geldschieters tenminste vinden dat de Griekse maatregelen toereikend zijn.

In de begroting is het grootste deel van de bezuinigingen voor volgend jaar opgenomen: bijna tien miljard euro. In totaal moet er voor 13,5 miljard worden bezuinigd om in aanmerking te komen voor een nieuwe lening. Tegen deze strenge bezuinigingsmaatregelen is woensdag heftig gedemonstreerd. Toen stemde het parlement nipt voor de bezuinigingen en belastingverhogingen.

Nu was er een ruimere meerdeheid: 167 parlementsleden stemden voor en 128 tegen. Dat komt omdat de kleine partij Democratisch Links nu wel voor heeft gestemd. Woensdag stemde de partij blanco. Zonder een nieuwe lening zal de schatkist van Griekenland volgens de regering vrijdag leeg zijn.

Vooruitzichten blijven somer

De bezuinigingen treffen groepen die nog niet eerder getroffen zijn, zoals politieagenten, militairen en rechters, schreef onze correspondent Marloes de Koning eerder in NRC Handelsblad. Als het lukt alle veranderingen door te voeren, moet Griekenland komend jaar een primair overschot op de begroting hebben, rentebetalingen en aflossingen niet meegerekend. Dat zou een mijlpaal zijn, maar de vooruitzichten blijven somber:

“Een kwart van de bevolking (en meer dan de helft van de jongeren) is werkloos. En de trojka van EU, IMF en Europese Centrale Bank heeft vastgesteld dat een eerder genoemd doel, een verlaging van de totale staatsschuld in 2020 tot 120 procent van het bruto binnenlands product, niet haalbaar is.”

Ministers eurozone vandaag bijeen

Vandaag komen de ministers van Financiën van de eurozone in Brussel bijeen. Griekenland staat hoog op de agenda, maar volgens de Duitse minister Wolfgang Schauble is het onwaarschijnlijk dat de ministers over de uitbetaling zullen beslissen. “We willen Griekenland allemaal helpen, maar we willen niet onder druk gezet worden”, zo zei hij gisteren tegen de Duitse krant Welt am Sonntag.

De trojka zal volgens Schlaube het rapport over Griekenland vandaag nog niet af hebben. En de geldschieters willen eerst zien wat de schuldinspecteurs over de houdbaarheid van de schuldenpositie van Griekenland te melden hebben. Een paar minuten voor de stemming vannacht heeft de Griekse premier Samaras echter gezegd dat de uitkering van het geld “op tijd” zou zijn, meldt persbureau AP.

Geld vooral gebruikt voor herkapitalisatie banken

Als de Europese ministers van Financiën vandaag besluiten de toegezegde 31,5 miljard euro vrij te geven, zal het grootste deel gaan naar het herkapitaliseren van Griekse banken, schrijft De Koning:

“Banken wankelen, doordat ze zijn gedwongen forse verliezen te nemen op Griekse staatsobligaties. Bovendien wordt een op de vijf leningen in Griekenland nu niet meer afgelost. De overige miljarden zijn vooral nodig om de oplopende schuld van de overheid aan het bedrijfsleven te voldoen, zoals het terugbetalen van btw.”

Ook nu is er gedemonstreerd, maar vreedzaam

Een paar uur voor de stemming hielden zo’n vijftienduizend mensen voor het Parlement een vreedzame demonstratie, zo schrijft AP. De opkomst was een stuk kleiner dan de tachtigduizend mensen die woensdag op de been waren, toen er werd gestemd over de bezuinigingsmaatregelen. Dat liep toen uit op een confrontatie tussen oproerpolitie en honderden demonstranten. Sommigen gooiden Molotovcocktails.

    • Mirjam Remie