'Federer niet te oud om nog een grandslam te winnen'

Het tennisseizoen 2012 eindigt vanavond met de ATP World Tour Finals. Aan de hand van vier stellingen kijken drie tenniskenners vooruit.

Het tennisjaar 2012 is bijna ten einde. Het sluitstuk van het seizoen is vanavond in de O2 Arena in Londen, met de finale van het officieuze wereldkampioenschap voor tennissers, de ATP World Tour Finals. De eindstrijd gaat tussen Novak Djokovic en Roger Federer (zie kader).

Het afgelopen seizoen was bij de tennismannen spectaculair, met schitterende partijen tussen spelers uit de Big Four: Novak Djokovic, Roger Federer, Andy Murray en Rafael Nadal. Het was een jaar met een van de meest heroïsche wedstrijden in de geschiedenis van de sport: de eindstrijd op de Australian Open tussen Djokovic en Nadal. Hogeschooltennis, met 5 uur en 53 minuten werd het de langste grandslamfinale ooit.

Het was het jaar waarin het Britse tennis zijn zelfvertrouwen hervond, met dank aan de Schot Murray. Met zijn zege op de US Open werd hij de eerste Britse grandslamwinnaar sinds de Engelsman Fred Perry in 1936. En het was het jaar van de comeback van de Zwitserse grootmeester Federer. Hij heroverde (en verspeelde later) zijn nummer één-positie en won op Wimbledon zijn zeventiende grandslamtitel – een record.

Aan de hand van vier stellingen kijken drie grote namen uit het Nederlandse tennis vooruit op de komende seizoenen bij de mannen: Richard Krajicek (40), Sjeng Schalken (36) en voormalig Davis-Cupcaptain Tjerk Bogtstra (46).

1De komende jaren gaat het tussen Murray en Djokovic

Federer zit in de herfst van zijn carrière, en Nadal worstelt al sinds de zomer met ontstekingen aan zijn kniepezen – het is afwachten of hij op topniveau terugkomt. Daarachter zitten weinig spelers die Murray en Djokovic kunnen bedreigen.

Krajicek: „Murray en Djokovic zullen gaan domineren, maar voorlopig mét Nadal en Federer. Nadal is eerder teruggekomen na een langdurige blessure. En Federer stond tot begin deze maand nog nummer één van de wereld. Het gat achter de vier toppers is wel groot.”

Schalken: „Op korte termijn zullen Federer en Nadal nog prijzen pakken, op lange termijn wordt het moeilijker. Als het tussen Murray en Djokovic gaat, vind ik Djokovic iets sterker. Murray is een betere tennisser, maar Djokovic is meer een killer.”

2Roger Federer wint geen grandslamtoernooien meer

Het einde van een tijdperk lijkt in zicht. Federer (31) begint op leeftijd te raken en hij heeft amper doelen meer: bijna alle records heeft hij verbroken.

Bogtstra: „Dat kan je niet stellen, natuurlijk kan hij nog grandslamtoernooien winnen. Hij is niet minder fit dan toen hij 27 was. Met die man is niks mis.”

Krajicek: „Op Wimbledon en de US Open maakt hij nog grote kans op de eindzege, daar speelt hij altijd sterk. En hij zorgt goed voor zichzelf, hij heeft een sterk lichaam en is bijna nooit geblesseerd.”

Schalken: „Die stelling werd drie jaar geleden ook gedaan, toen moest ik er al om lachen. Op Wimbledon en de US Open vind ik hem nog altijd dé topfavoriet, hij is zo goed op die snelle banen. Leeftijd gaat een rol spelen, maar volgend jaar nog niet.”

3Robin Haase mist de kwaliteiten om in de top 20 te staan

De 25-jarige Nederlandse tennisser verdedigde in juli met succes zijn titel in Kitzbühel. Toch beleefde hij een teleurstellend seizoen. Zijn doel was het halen van de top 30, maar hij sluit het jaar af als 58ste. Hij verloor zeventien keer in de eerste ronde.

Krajicek: „Hij is een hele harde werker, maar kanaliseert het niet goed. Hij wil zo graag, dat werkt soms averechts. Hij moet meer gefocust zijn tijdens wedstrijden. Het is nu zorg dat hij zichzelf herpakt, en zijn vorm en zelfvertrouwen weet te hervinden. Het bereiken van de top 20 is nu niet aan de orde, in de top 75 blijven is het komende half jaar het belangrijkste doel. Ik weet niet of hij een vaste waarde voor de top 20 kan zijn, maar hij heeft wel de kwaliteiten om van topspelers te winnen.”

Schalken: „Ik vraag me af of hij ooit voor langere tijd in de top 20 kan staan. Maar de top 20 tijdelijk halen, is mogelijk. Dat noem ik een dip: even erin, en dan weer eruit.”

4Er moet veel strenger op doping gecontroleerd worden

Murray zei onlangs dat hij dit jaar maar „vier of vijf bloedtesten” heeft gehad. Hij vindt dat tennissers vaker dopingcontroles moeten ondergaan. Kort daarop pleitte ook Federer voor meer dopingtesten.

Schalken: „Tennis is redelijk schoon. Het is een behendigheidsspelletje, iemand die fysiek sterker is, wint niet per se. In mijn tijd als speler werden er zeer regelmatig urinecontroles uitgevoerd. Maar als iemand gebruikt, zie je dat niet altijd met een urinecontrole. Nu achteraf zou ik mijn hand niet in het vuur houden voor een aantal tennissers. Nee ik noem geen namen, grapjas.”

Bogtstra: „Het is naïef om te zeggen dat dopinggebruik niet gebeurt in het tennis. Maar je gaat niet harder slaan door meer kracht. Het gaat er bij tennis om dat je de bal zuiver en technisch raakt, en dat je timing en balans goed is. Doping zou in het tennis wel gebruikt kunnen worden om sneller te herstellen na een zware wedstrijd.”

Krajicek: „Ik ben er zeker van dat er na de oproep van Murray en Federer scherper op doping gecontroleerd gaat worden. In mijn tijd als speler werd ik zes tot acht keer per jaar gecontroleerd. Maar dat waren alleen urinetesten, geen bloedtesten.”

    • Steven Verseput