‘Even wennen overal bekeken te worden’

Milou van der Heijden Foto Squashlife

Naam: Milou van der Heijden

Leeftijd: 21 jaar

Sport: Squash

Prestaties: Winst NT Alice Springs Open 2012

Door

In het Franse Nîmes beginnen vandaag de WK squash voor landenteams. Tijdens de EK in mei dit jaar haalde Nederland voor het eerst in tien jaar geen medaille. Hoe komt dat?

„We hebben lang een erg sterk team gehad, met toppers Vanessa Atkinson en Natalie Grinham als kopvrouwen. Maar Vanessa is al een tijdje gestopt, en Natalie wordt ouder, dus zijn we kracht aan het inleveren. De nieuwe generatie moet doorstromen om hen te vervangen, maar dat zijn grote schoenen die je moet vullen. Zo snel gaat dat niet.”

Dus we moeten deze week niet te veel van jullie verwachten?

„We zitten in een overgangsperiode. Speelsters die nog niet veel internationale ervaring hebben, moeten die ervaring opdoen op deze toernooien. Maar dat betekent wel dat een goed resultaat nu even moeilijker wordt. We spelen in de poule tegen Duitsland en gastland Frankrijk, het wordt al moeilijk zat om daar doorheen te komen. Natuurlijk begin je als topsporter altijd aan een toernooi om te winnen, maar over een finaleplaats denk ik nu niet na. Dat is op dit moment niet realistisch.”

Vorig jaar waren de WK squash op een bijzondere plek in Rotterdam, het Luxor-theater. Een eerder WK werd georganiseerd bij de piramides in Egypte. Is er deze week weer iets leuks bedacht?

„Het toernooi vindt plaats in een gewone zaal, maar ze hebben in die hal drie glazen banen naast elkaar aangelegd, met publiek aan alle kanten. Voor zover ik weet is het de eerste keer dat gelijktijdig op drie glazen banen, naast elkaar wordt gespeeld. Ik moet me niet laten afleiden door het publiek of door de wedstrijden die om me heen worden gespeeld. Ik ben het niet gewend om van alle kanten bekeken te worden.”

Zo’n glazen baan wordt vaak alleen voor grote toernooien gebruikt. Normaal wordt er gespeeld op een houten baan. Moet je daar in je spel rekening mee houden?

„Absoluut. Ik heb zelf nog niet veel ervaring met glazen banen, maar we hebben er de laatste weken wel een paar keer op getraind. Wat je dan merkt, is dat de baan een stuk doder is. De bal stuitert niet zo goed als op een normale baan, waardoor je sneller moet bewegen om de bal nog te kunnen halen.”

Is dat goed of slecht voor jouw spel?

„Ik speel vrij aanvallend, dus ik zou er voordeel van moeten hebben als de bal na een aanval sneller ‘dood’ valt. Maar ik zit nu nog in de fase dat ik moet wennen aan de baan. Niet alleen aan het stuiteren van de bal, ook aan de doorzichtige wanden en aan de lampen die vol in je gezicht schijnen als je een hoge bal speelt. Maar als ik daar eenmaal aan gewend ben en me echt op mijn spel kan concentreren en me niet laat afleiden , moet zo’n glazen baan gunstig kunnen zijn voor mij.”

    • Arman Avsaroglu