Pechtold ‘aanvaardt excuses’, Wilders boos om ‘gestuntel’

Samsom (links) en Zijlstra verlaten Nieuwspoort na de persconferentie.
Samsom (links) en Zijlstra verlaten Nieuwspoort na de persconferentie. Foto ANP / Robin Utrecht

Oppositiepartijen zijn blij dat het plan van de inkomensafhankelijke zorgpremie van tafel is. De alternatieven die VVD en PvdA hebben gevonden baren wel zorgen, zo lieten de fractieleiders vanavond weten in reactie op de aanpassing van het regeerakkoord.

Een gang langs de fractieleiders, door persbureau Novum:

Roemer: PvdA is door de knieën gegaan

“Rutte is door het stof gegaan, Samsom door de knieën”, zo stelt SP-voorman Emile Roemer.

“Alle bezuinigingen blijven, de mensen gaan het echt merken. Het eerlijk delen is een stuk minder geworden.”

Wilders: gestuntel van de hoogste orde

PVV-leider Geert Wilders is het felst in zijn kritiek. “Het is gestuntel van de hoogste orde”, laat hij weten. Volgens Wilders gaat nog altijd vijftien procent van de bevolking er meer dan vijf procent op achteruit.

“En bij een inkomen van een tot anderhalf keer modaal neemt het aantal minnen van vijf procent toe van negentien naar vierentwintig procent.”

Pechtold: blij dat onzalige plan van tafel is

“Excuses aanvaard”, is de boodschap van D66-leider Alexander Pechtold aan Mark Rutte.

“Ik ben blij dat het onzalige plan van nivelleren via de zorgpremie van tafel is. Maar ik hoop wel dat de hervormingen van het kabinet niet in het geding komen. De 250 miljoen die nu wordt gereserveerd om de hervorming van de WW en het ontslagrecht te compenseren baart me zorgen.”

Ook is Pechtold geschrokken van de wijze waarop de twee coalitiepartijen ‘er in twee weken in zijn geslaagd om het vertrouwen in de politiek zo te schaden’. “Dat moet hersteld worden.”

Van Ojik: Echt genivelleerd wordt er nog steeds niet

GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik vindt het goed dat het nieuwe pakket minder ‘uitschieters in koopkrachteffecten’ heeft. Echt genivelleerd wordt er nog steeds niet, zegt Van Ojik.

“Opnieuw worden de hoogste inkomens ontzien, terwijl een gezin met een middeninkomen en kinderen de meeste nadelen van de aanpassingen ondervindt.”

Slob: dit getuigt van moed

ChristenUnie-leider Arie Slob prijst het dat VVD en PvdA terugkomen op de zorgpremieplannen. “Getuigt van moed”, twittert hij. SGP-leider Kees van der Staaij vindt de aanpassing ook een ‘goede zaak’. “Meer geleidelijkheid en minder nivellering is in ieder geval beter. Wel goed kijken naar precieze gevolgen!”, twittert hij.

Twitter avatar arieslob Arie Slob Coalitie komt terug op zorgpremieplannen. Getuigt van moed. Morgen zal ik suggesties doen voor andere noodzakelijke wijzigingen. #gezin #os

Krol: nivelleringsfeestje gaat door

50Plus leider Henk Krol is kritisch. Het ‘nivelleringsfeestje’ van PvdA-voorzitter Hans Spekman gaat door, constateert hij. “VVD’ers zullen daar niet blij mee zijn. PvdA en VVD laten veel ouderen barsten.”

En de FNV-voorzitter: kleine stap in de juiste richting

Ook een van de sociale partners heeft al een reactie klaar. FNV-voorzitter Ton Heerts laat vanavond in een eerste reactie weten het goed te vinden dat het kabinet denkt aan ‘de ruim vijfhonderdduizend werklozen in Nederland’.

“We kunnen dit zien als een kleine stap in de juiste richting, maar 250 miljoen euro zal niet alle problemen van de desastreuze arbeidsmarktvoorstellen kunnen oplossen.”

… refereerde Heerts aan de afspraak 250 miljoen euro niet te besteden aan infrastructuur maar aan de versterking van de ‘sociale agenda’, zoals maatregelen op het gebied van de WW en het ontslagrecht. Heerts stelt snel met het kabinet om tafel te willen.