ECOWAS sluit akkoord over troepenmacht voor Noord-Mali

West-Afrikaanse leiders hebben gisteren overeenstemming bereikt over een troepenmacht die Noord-Mali moet heroveren op islamitische extremisten. Op een top van het regionale samenwerkingsverband ECOWAS in Nigeria viel het besluit om 3.300 militairen te sturen.

Nigeria zal met 600 tot 700 militairen de grootste bijdrage leveren, zei een anonieme functionaris. Niger zal naar verwachting 500 militairen sturen. En het resterende aantal zal komen van de andere dertien landen die zijn aangesloten bij ECOWAS. Frankrijk of de Verenigde Staten zullen voor lucht- en logistieke steun zorgen, zei de functionaris.

Volgens een anonieme Malinese regeringsfunctionaris beslaat het plan een periode van zes maanden, met een voorbereidingsfase voor de training van Malinese militairen en het opzetten van bases in Zuid-Mali. Daarna zullen de gevechtsoperaties in het noorden volgen.

De Europese Unie overweegt troepen te sturen om het Malinese leger te trainen. Donderdag komen ministers uit vijf Europese landen – Frankrijk, Duitsland, Italië, Polen en Spanje – in Parijs bijeen om te praten over een Europese trainingsmissie van minimaal 200 militairen.

Het besluit viel gisteravond laat, aan het einde van top van ECOWAS in de Nigeriaanse hoofdstad Abudja. Behalve de leiders van de West-Afrikaanse landen, waren er ook militaire experts van de Verenigde Naties en uit Europa, en ministers uit Algerije, het machtige buurland van Mali dat lang tegen een interventie was.

Zaterdag nog zei Kamal Rezzag Bara, de terreur- en veiligheidsadviseur van de Algerijnse president, dat internationaal ingrijpen nutteloos is. „De crisis in Mali is een interne aangelegenheid en er is geen reden om het te internationaliseren.”

De Ivoriaanse president Alassane Ouattara zei dat de troepenmacht naar Mali kan worden gestuurd zodat de VN-Veiligheidsraad het plan heeft goedgekeurd. Hij zei te hopen dat die goedkeuring eind november, begin december rond is. Volgens waarnemers zal het echter niet zo’n vaart lopen. Zelfs als de interventiemacht door de Veiligheidsraad wordt goedgekeurd, zal het nog maanden duren voordat die in actie komt. (AP, Reuters, AFP, BBC)