Economie Japan krimpt in hoog tempo

Japan stevent af op een recessie. De Japanse economie kromp in het derde kwartaal met 3,5 procent vergeleken met een jaar geleden.

Volgens economen wijst alles erop dat de economie ook in het vierde kwartaal krimpt en dan zou er officieel sprake zijn van een recessie. Japan, de derde economie ter wereld na de VS en China, maakt de grootste krimp door sinds het land vorig jaar maart werd geraakt door een aardbeving. Vooral de export naar China liep de afgelopen maanden hard terug. Chinezen laten Japanse producten steeds vaker links liggen, vanwege het conflict tussen Japan en China over drie onbewoonde eilanden. Met name autoproducenten, zoals Nissan, hebben last van de boycot.

Ook gaven Japanse consumenten het afgelopen kwartaal minder geld uit. De particuliere consumptie is goed voor zo’n 60 procent van het bruto binnenlands product. In combinatie met dalende winsten van Japanse bedrijven wordt de druk op de Japanse centrale bank en op premier Yoshihiko Noda groter om een soepeler monetair beleid te gaan voeren.