Bagagemedewerkers Schiphol opgepakt voor drugssmokkel

De marechaussee controleert verdacht bagage met een zogenoemde 'explosievenhond'. Foto ANP / Lex van Lieshout

De marechaussee heeft twintig verdachten opgepakt voor het doorsluizen van cocaïne uit het Caribische gebied. Een deel van hen werkte in de bagagekelder van Schiphol. Dat heeft de marechaussee vanochtend gemeld.

Het onderzoek werd in april opgezet nadat informatie was binnengekomen dat medewerkers in de bagagekelder zich bezighouden met drugssmokkel. Tijdens het onderzoek werden meerdere zendingen met in totaal zeventig kilo cocaïne onderschept en werd duidelijk welke mensen mogelijk bij de smokkel betrokken waren.

De eerste acht verdachten werden in september aangehouden, schrijft persbureau Novum. In oktober volgden nog eens tien mannen. Vorige week werden in Amsterdam nog eens twee verdachten aangehouden. Bij sommige aanhoudingen werd een arrestatieteam ingezet omdat de verdachten mogelijk vuurwapens hadden.

Bij het doorzoeken van de woningen van de verdachten werd onder meer een vuurwapen, geld en administratie in beslag genomen. Twaalf verdachten komen uit Amsterdam en drie uit Almere. Verder komen ze uit Purmerend, Medemblik, Bergschenhoek en Bussum. Ze zijn tussen de 25 en 60 jaar.

    • Pim van den Dool